Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Singapur zruší zákaz homosexuálneho pohlavného styku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudia rovnakého pohlavia však v Singapure naďalej nebudú môcť uzavrieť manželstvo.

Singapur 21. augusta (TASR) - Singapur zruší zákon, ktorý homosexuálom zakazuje pohlavný styk. Tamojšia vláda ale naďalej bude chrániť inštitúciu manželstva ako zväzok muža a ženy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vláda zruší zákaz pohlavného styku medzi homosexuálmi. Verím, že je to správny krok, ktorý prijme väčšina Singapurčanov," v nedeľu vyhlásil premiér Lee Hsien Loong. Zrušenie tohto zákona "postaví právne predpisy do súladu so spoločenskými normami a poskytne úľavu pre singapurských homosexuálov". Podľa zákona ešte z britského koloniálneho obdobia za homosexuálny pohlavný styk hrozí dvojročné väzenie.

Ľudia rovnakého pohlavia však v Singapure naďalej nebudú môcť uzavrieť manželstvo. Loong uviedol, že jeho vláda "uznáva, že väčšina Singapurčanov nechce až takú drastickú zmenu spoločenských noriem" vrátane toho, ako je manželstvo definované a ako sa o ňom vyučuje v školách.

"Aj keď zrušíme zákaz homosexuálneho pohlavného styku, stále budeme presadzovať a chrániť inštitúciu manželstva", povedal Loong a dodal, že v Singapure je manželstvo právne definované ako "zväzok jedného muža a jednej ženy".