Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

SIPRI: Vojenské výdavky stúpli vlani oproti roku 2010 len mierne

Foto: TASR/AP

Celkové globálne vojenské výdavky dosiahli vlani 1,74 bilióna dolárov, čo je o 0,3 percenta viac ako v roku 2010.

Štokholm 4. júna (TASR) - Rozpočtové škrty v dôsledku finančnej krízy vyústili do vyrovnania globálnych vojenských výdavkov v roku 2011 a jadrové veľmoci pokračovali v modernizácii svojich arzenálov.

V dnes zverejnenej ročenke, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA, o tom informoval Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

Tradične najviac (711 miliárd dolárov) minuli vlani na vojenské účely USA. Je to päťkrát viac než druhá Čína, konštatuje SIPRI. Celkové globálne vojenské výdavky dosiahli vlani 1,74 bilióna dolárov, čo je o 0,3 percenta viac ako v roku 2010.

Podľa SIPRI má osem štátov - USA, Rusko, Británia, Francúzsko, Čína, India, Pakistan a Izrael - okolo 4400 prevádzkyschopných jadrových zbraní, z ktorých takmer 2000 je na vysokej úrovni pripravenosti. Začiatkom tohto roka bolo približne 19.000 jadrových hlavíc buď v aktívnom stave, nachádzali sa v skladoch alebo boli pripravené na likvidáciu.

SIPRI predpokladá, že Spojené štáty, Rusko, Čína, Francúzsko a Británia "zostanú na neobmedzenú dobu jadrovými mocnosťami" a budú naďalej modernizovať svoje jadrové zbraňové systémy.

India a Pakistan budú pokračovať vo vývoji balistických a riadených striel a tiež vo výrobe štiepneho materiálu na vojenské účely. Odhaduje sa, že India vlastní 80-100 jadrových hlavíc, Pakistan 90-110 a Izrael 80.

Hoci Severná Kórea ukázala, že disponuje jadrovým potenciálom, podľa SIPRI nie sú k dispozícii "žiadne verejné informácie", že vlastní aj akcieschopné jadrové zbrane.