Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Situácia na Blízkom východe je kritická, protesty a útoky sa šíria

Protesty a demonštrácie v Egypte. Foto: TASR/AP

Pokračujú útoky na zahraničných vojakov v Afganistane a nevinní ľudia zomierajú aj v Pakistane. Pápež na svojej ceste v Libanone vyhlásil, že je so sýrskym ľudom.

Bratislava 16. septembra (TERAZ.sk) - Na Blízkom východe sa vlna protestov rozširuje a prechádza aj do Európy. Pokračujú útoky na zahraničných vojakov v Afganistane a nevinní ľudia zomierajú aj v Pakistane. Pápež na svojej ceste v Libanone vyhlásil, že je so sýrskym ľudom.


Jeden zabitý a päť ranených pri protiamerických protestoch v Pakistane


Jeden človek bol zabitý a päť ďalších osôb utrpelo zranenia pri dnešných protestoch po celom Pakistane proti videu, ktoré zosmiešňuje islamského proroka Mohameda. Informovala o tom pakistanská polícia.

Obeť zahynula, keď neznámi ľudia spustili streľbu počas protestu v juhopakistanskom meste Hajdarábád.

V najväčšom pakistanskom meste Karáčí bolo pri zrážkach s políciou zranených päť ľudí. Protestujúci sa totiž pokúšali dostať ku konzulátu Spojených štátov.

Počas štyroch dní protestov proti krátkemu amatérskemu videu, produkovanému v Kalifornii a zverejnenému na internete, došlo k útokom na americké a európske ambasády, firmy a školu v Líbyi, Tunisku, Jemene aj Egypte.

Protesty v Pakistane zvolalo nadnes niekoľko organizácií.

V Afganistane protiislamský film vytiahol do ulíc Kábulu stovky protestujúcich


Niekoľko stoviek ľudí protestovalo dnes v afganskom hlavnom meste Kábul proti filmu americkej produkcie, ktorý zosmiešňuje proroka Mohameda. Ide už o druhú demonštráciu tohto druhu v priebehu týždňa.

"V troch častiach Kábulu usporiadalo pokojné demonštrácie asi 1000 študentov kábulskej univerzity a stovky iných ľudí," oznámil podľa agentúry DPA šéf miestnej polície Ajúb Salangi.

"Nedošlo k nepokojom ani k násilnostiam a demonštranti žiadali súdny proces s režisérom," uviedol policajt, dodajúc, že protest sa skončil pokojne.

V piatok protestovali proti antimoslimskému filmu zverejnenému na internete Afganci v provincii Nangarhár vo východnej časti krajiny, pričom skandovali protiamerické heslá.

Benedikt XVI.
Foto: TASR/AP

Pápež venoval osobnú pozornosť Sýrčanom


Pápež Benedikt XVI. vyslal v sobotu podporné posolstvo sýrskemu ľudu a vyzval moslimov a kresťanov, aby sa spojili a ukončili vojnu a trápenie na Blízkom východe.

Pápež sa prihovoril k davu viac ako 30.000 mladých kresťanov a moslimov v sídle Maronitského patriarchátu neďaleko Bejrútu v Libanone, kde je na trojdňovej návšteve. Osobitnú pozornosť venoval prítomným Sýrčanom, ktorých krajina sa zmieta v 18 mesiacov trvajúcom konflikte.

"Chcem vám povedať, ako veľmi obdivujem vašu odvahu," povedal Benedikt XVI.

Zdôraznil, že nezabúda na Sýriu vo svojich modlitbách a obavách a nezabúda na trpiacich v regióne. "Je čas, aby sa moslimovia a kresťania spojili s cieľom ukončiť násilie a vojnu," uviedol.

V sobotu sa pápež tiež stretol s moslimskými a kresťanskými lídrami ako aj zahraničnými diplomatmi a zdôrazňoval vo svojej reči náboženské slobody. Taktiež naliehavo vyzval kresťanov, židov a moslimov na skoncovanie s náboženským fundamentalistom.

Pápež vyzval kresťanov na Blízkom východe, aby sa stali mierotvorcami


"Vyzývam vás všetkých, aby ste boli mierotvorcami," povedal Benedikt, zdôrazniac, že na vytvorenie "bratskej spoločnosti" je potrebná spravodlivosť a mier.

"A preto vo svete, kde násilie sústavne zanecháva za sebou desivú stopu smrti a deštrukcie, je na vytvorenie bratskej spoločnosti - na vytvorenie súdržnosti - naliehavo nutné slúžiť spravodlivosti a mieru," uviedol pápež, prihovárajúci sa k 350.000 veriacim a vedúcim predstaviteľom moslimskej i kresťanskej komunity.

"Drahí bratia a sestry, obzvlášť sa modlím za to, aby Pán poskytol tomuto blízkovýchodnému regiónu služobníkov mieru a zmierenia - tak, aby všetci ľudia mohli žiť v pokoji a dôstojnosti," konštatoval najvyšší pontifex.


Libanonskí moslimovia zapaľujú americkú a izraelskú vlajku počas protestu proti filmu Innocence of Muslims o prorokovi Mohamedovi
Foto: TASR

Protesty aj vo Francúzsku


Stovky ľudí protestovali v sobotu pred americkým veľvyslanectvom vo francúzskom Paríži a ostro odsudzovali film produkovaný v USA, ktorý uráža proroka Mohameda.

Na televíznych záberoch sa moslimskí protestujúci modlili na širokých chodníkoch v luxusnej štvrti neďaleko slávnej ulice Champs-Elysées.

Demonštrácia bola súčasťou vlny moslimských protestov pred americkými diplomatickými objektmi po celom svete, niektoré prerástli do násilia.

V sobotu popoludní sa do 250 protestujúcich zišlo okolo amerického veľvyslanectva v Paríži v reakcii na výzvu na sociálnej sieti Facebook, uviedol policajný dôstojník Pierre Coric.

Protestujúci nemali povolenie, takže polícia demonštráciu ukončila a nakrátko zatkla 150 ľudí. Coric uviedol, že zadržaným skontrolovali osobné doklady a pustili ich. Štyria policajti utrpeli ľahšie zranenia, dodal policajný dôstojník.

Hillary Clintonová
Foto: TASR/AP Photo

USA vyzýva Američanov, aby odcestovali z Tunisu a varujú pred cestou do Sudánu


Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo v sobotu amerických občanov, aby opustili tuniské hlavné mesto Tunis komerčnými letmi a varovalo svojich občanov pred rizikom cesty do Sudánu. Stalo sa tak po protiamerických protestoch v týchto krajinách.

Ministerstvo taktiež nariadilo, aby z veľvyslanectiev v Tunisku a Sudáne odcestovali všetci americkí vládni zamestnanci, ktorých prítomnosť tam nie je nevyhnutná. Rovnako tak ich rodinní príslušníci.

Americké ministerstvo ďalej uviedlo, že letisko v Tunise je otvorené a vyzvalo všetkých občanov USA, aby odleteli komerčnými linkami. Američania v Tunisku by si mali dávať veľký pozor a mali by sa vyhýbať demonštráciám, dodalo ministerstvo.

Policajti zasahovali proti demonštrantom v centre Tunisu.
Foto: TASR/AP Photo/Hassene Dridi

V Tunisku zomreli štyria ľudia


Počet obetí po útoku na americké veľvyslanectvo v tuniskom hlavnom meste kvôli protiislamskému filmu sa zvýšil na štyri.

Ministerstvo vnútra už skôr ohlásilo troch zabitých, potom počet obetí znížilo na dve a podľa najnovšieho vyhlásenia zomreli štyria ľudia, pričom ranených je približne 50 osôb.

Medzi ranenými bolo 22 policajtov. Úrady zatkli okolo 28 protestujúcich a podpálených bolo asi 70 vozidiel.

Pri ďalšom útoku páchatelia vyrabovali školu v metropole Tunis.

Foto: TASR/AP

V Egypte zomreli dvaja ľudia


Káhira - Egyptské bezpečnostné sily vyprázdnili centrálne káhirské námestie Tahrír a cesty vedúce k americkému veľvyslanectvu po tom, čo si zrážky medzi políciou a protestujúcimi ľuďmi vyžiadali životy dvoch demonštrantov.

Protestujúci si námestie zvolili za miesto zhromaždení, zameraných proti filmu americkej produkcie, ktorý sa vysmieva z islamského proroka Mohameda.

Opatrenie bezpečnostných síl nasledovalo po niekoľkých dňoch bojov medzi políciou a demonštrantami, ktorí hádzali kamene a použitý bol aj slzotvorný plyn.

Foto: TASR/AP

Bomba na vozovke v Pakistane zabila 13 vidiečanov


Najmenej 13 ľudí bolo dnes zabitých pri výbuchu bomby nastraženej na cestnej komunikácii v severozápadnom Pakistane neďaleko hraníc s Afganistanom.

K útoku došlo zavčasu ráno v okrese Dolný Dír, v provincii Chajbar Paštúnchvá, kde vládne jednotky zvádzajú boje so vzbúrencami napojenými na al-Káidu.

Okresný policajný predstaviteľ Farmán Ulláh informoval telefonicky agentúru DPA, že vozidlo vezúce miestnych dedinčanov zmietla nálož odpálená na diaľku.

"Pri výbuchu bolo zabitých 13 ľudí, vrátane dvoch žien, a do lekárskych zariadení previezli šesť zranených," spresnil policajt.

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V Afganistane policajti zabili štyroch amerických vojakov


Štyria zahraniční vojaci pôsobiaci v rámci misie NATO v Afganistane, ktorí sa dnes na juhu krajiny stali ďalšími obeťami útoku údajných miestnych policajtov, boli Američania. Oznámil to Pentagón, sídlo ministerstva obrany Spojených štátov.

Hovorca Pentagónu nemal k dispozícii ďalšie podrobnosti a neuviedol ani to, k akým vojenským útvarom zabití Američania patrili.

Rastúci počet útokov vo vnútri ozbrojených síl pôsobiacich v Afganistane komplikuje plán výcviku afganských bezpečnostných jednotiek tak, aby sa zahraniční vojaci mohli do konca roka 2014 z Afganistanu stiahnuť.

Afganskí vojaci a policajti alebo povstalci prestrojení v uniformách afganských bezpečnostných síl zastrelili tento rok už 51 zahraničných vojakov.

Podľa správ najvyššieho velenia NATO v Afganistane stoja za útokmi členovia hnutia Taliban. Tí sa cez náborový program údajne dokázali infiltrovať do jednotiek afganských bezpečnostných zložiek, ktoré sú vďaka výcviku zo strany NATO v priamom kontakte s vojakmi aliancie v Afganistane.