Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Skopje a Atény začnú rokovať o oficiálnom názve pre FYROM

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias. Foto: TASR/AP

Podľa srbského denníka Blic o tom v utorok počas návštevy v Slovinsku informoval macedónsky premiér Zoran Zajev s tým, že na rokovaniach sa zúčastní aj osobitný splnomocnenec OSN.

Skopje 15. novembra (TASR) - Koncom novembra sa uskutoční prvé stretnutie zástupcov Grécka s predstaviteľmi Macedónska, ktorého cieľom bude dosiahnuť dohodu o názve tejto bývalej juhoslovanskej republiky.

Podľa srbského denníka Blic o tom v utorok počas návštevy v Slovinsku informoval macedónsky premiér Zoran Zajev s tým, že na rokovaniach sa zúčastní aj osobitný splnomocnenec OSN.

Na tlačovej konferencii v Ľubľane Zajev vyjadril presvedčenie, že Slovinsko bude medzi tými krajinami, ktoré podporia snahy Macedónska stať sa členom EÚ a NATO.

Ohľadom problému, ktorý spočíva v blokovaní vstupu Macedónska do aliancie zo strany Grécka - kvôli sporom o názov tejto bývalej súčasti Juhoslávie -, Zajev informoval, že 20. alebo 21. novembra sa uskutoční prvé stretnutie predstaviteľov oboch krajín za účasti sprostredkovateľa OSN Matthewa Nimetza.

Zajev dodal, že v novembri sa očakáva zintenzívnenie dvojstranných rokovaní, a podotkol, že prezident, vláda a opozícia sa snažia dosiahnuť v tejto veci celonárodný konsenzus.

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias sa koncom októbra vyjadril, že kauza s pomenovaním Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko (FYROM) sa môže vyriešiť v prvej polovici roka 2018.

Atény sa snažia o zmenu názvu susednej krajiny, aby si ho ľudia nemýlili s gréckou oblasťou Makedónia. Grécko z tohto dôvodu blokuje vstup susedného štátu do EÚ i NATO.

Podľa Grécka je totiž názov Macedónsko prejavom iredentizmu a mohol by sa stať príčinou územných nárokov zo strany vlády v Skopje.

Klub macedónskych diplomatov prišiel v novembri s iniciatívou premenovať letisko v Skopje, ktoré je od roku 2006 pomenované po Alexandrovi Makedónskom. Tento krok vtedajšej macedónskej vlády označilo Grécko svojho času za provokáciu.