Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

J. Hahn vyzval Macedóncov, aby hlasovali za zmenu názvu krajiny

Eurokomisár pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn, archívne foto. Foto: TASR/AP

K dohode o zmene názvu krajiny dospeli Macedónsko a susedné Grécko v júni tohto roka po dlhoročnom spore, ktorý blokoval vstup Skopje do NATO.

Skopje 18. septembra (TASR) - Eurokomisár pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn vyzval v utorok Macedóncov, aby v blížiacom sa referende hlasovali za premenovanie svojej krajiny na "Republiku Severné Macedónsko". Zmena názvu môže otvoriť cestu k členstvu ich krajiny v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO), uviedla agentúra AP.

Hahn ďalej v macedónskom hlavnom meste Skopje po rokovaniach s premiérom Zoranom Zaevom povedal, že referendum naplánované na 30. septembra je "príležitosťou, ktorá sa vyskytne raz za život" a výrazne ovplyvní každodenný život a budúcnosť obyvateľov krajiny.

Desiatky západných predstaviteľov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, šéfa NATO Jensa Stoltenberga či amerického ministra obrany Jima Mattisa navštívili v uplynulých týždňoch Skopje, aby podporili kladný výsledok hlasovania v blížiacom sa referende.

K dohode o zmene názvu krajiny dospeli Macedónsko a susedné Grécko v júni tohto roka po dlhoročnom spore, ktorý blokoval vstup Skopje do NATO. Zmluva sa podľa AP považuje za kľúčový krok k zredukovaniu ruského vplyvu na Balkáne.

NATO pozvalo Macedónsko na prístupové rokovania, uviedlo však, že krajina musí najprv zmeniť svoju ústavu a prijať nový názov. EÚ tiež oznámila, že stanoví dátum prístupových rokovaní s Macedónskom v závislosti s implementáciou dohody o názve krajiny.