Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Škótsky parlament zamietol návrh zákona o brexite

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Krok škótskych zákonodarcov má len symbolický význam.

Edinburgh 15. mája (TASR) - Škótsky regionálny parlament zamietol v utorok kontroverzne vnímaný návrh zákona o vystúpení Británie z EÚ. Proti predlohe z dielne britskej vlády hlasovalo v Edinburghu 93 zákonodarcov, 30 ich kolegov návrh podporilo.

Škótska vláda predtým apelovala na poslancov, aby neschválili návrh zákona, ktorý by mal upraviť vystúpenie Británie z EÚ. Hlavným dôvodom je nedostatočné špecifikovanie rozdelenia právomocí medzi Londýnom a Edinburghom v období po tzv. brexite.

Krok škótskych zákonodarcov má len symbolický význam. Nie je totiž právne záväzný pre vládu ostrovnej monarchie vzhľadom na fakt, že regionálny parlament nemá právo veta.

Napriek tomu však znalci pomerov hovoria o prehĺbení sporov medzi Londýnom a Edinburghom po tomto hlasovaní. Odborníci navyše varujú, že priama konfrontácia zainteresovaných by mohla posilniť kruhy, ktoré sa v Škótsku usilujú o jeho nezávislosť.

Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Aj keď v referende z roku 2014 väčšina Škótov hlasovala proti nezávislosti od zvyšku Británie, v plebiscite o brexite v júni 2016 sa naplno odhalila obrovská názorová priepasť v prístupe Angličanov a Škótov k tejto otázke - väčšina Škótov hlasovala totiž proti odchodu z EÚ. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová pohrozila ďalším referendom o nezávislosti, ak sa Londýn bude pokúšať vnútiť Škótsku svoju politiku.