Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 zriadi trvalý okrúhly stôl k útokom húsíov na lode

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Vďaka tomuto formátu nepotrebuje podľa Salviniho skupina G7 žiadne ďalšie formálne stretnutia, ale v prípade núdze môže komunikovať aj telefonicky.

Miláno 13. apríla (TASR) — V reakcii na pokračujúce útoky jemenských húsijských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori sa ministri dopravy zo štátov združených v skupine G7 dohodli na sobotňajšom rokovaní v Miláne na vytvorení stáleho okrúhleho stola. Novinárov o tom informoval taliansky minister dopravy Matteo Salvini, ktorého krajina G7 v roku 2024 predsedá, uviedla na svojom portáli rakúska televízia ORF.

Vďaka tomuto formátu nepotrebuje podľa Salviniho skupina G7 žiadne ďalšie formálne stretnutia, ale v prípade núdze môže komunikovať aj telefonicky.

Salvini tiež poukázal na to, že útoky húsíov majú nezanedbateľný vplyv na ekonomiku, keďže mnohé obchodné lode volia teraz oveľa dlhšiu trasu okolo južného cípu Afriku namiesto Červeného mora a Suezského prieplavu, čím sa zvýšili náklady na prepravu tovaru. "Problémom je, že toto zvýšenie cien sa dotkne spotrebiteľov," konštatoval.

Ministri dopravy G7 vo svojom spoločnom záverečnom vyhlásení vyzvali húsíov podporovaných Iránom, aby „okamžite zastavili útoky na komerčné plavidlá“. Apelovali na iránsku vládu, aby prestala podporovať húsíov a ich útoky na obchodné lode.