Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Americká univerzita ponúkla čínskemu disidentovi štipendium

Nevidiaci čínsky aktivista Čchen Kuang-čcheng, jeho manželka Jüan Wej-ťing a ich syn Čchen Kche-žuej. Foto: TASR/AP

Ako uviedol hovorca ministerstva Liou Wej-min v krátkom vyhlásení na webe, Čchen Kuang-čcheng sa teraz lieči v nemocnici, pričom mal na mysli aktivistov pobyt v nemocnici Čchao-jang v Pekingu.

Peking 4. mája (TASR) -Spojené štáty dnes vyjadrili očakávanie, že čínska vláda rýchlo vyrieši žiadosť nevidiaceho disidenta Čchena Kuang-čcheng o vycestovanie do zahraničia.


Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová oznámila, že Čchenovi ponúkla americká univerzita štipendium na študijný pobyt, na ktorom môže byť so svojou manželkou a dvoma deťmi.

Podľa Nulandovej slov čínska vláda dala najavo, že bude akceptovať Čchenove žiadosti o potrebné cestovné doklady. Zdôraznila, že americká vláda bude venovať prioritnú pozornosť žiadostiam o víza pre Čchena a jeho rodinu.

Prípad čínskeho aktivistu sa stal testom vzťahov medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami. Diplomatická kríza vypukla minulý týždeň, keď aktivista ušiel z domáceho väzenia na vidieku a požiadal o útočisko na veľvyslanectve USA v Pekingu.

Na snímke, ktorú poskytlo tlačové oddelenie amerického veľvyslanectva v Číne, slepý čínsky disident Čchen Kuang-čcheng (uprostred) v sprievode amerického veľvyslanca Garyho Lockea (vpravo) v pekinskej nemocnici 2. mája 2012.
Foto: TASR/AP


Čchen zostal na veľvyslanectve šesť dní. Americkí predstavitelia ho vzali do pekinskej nemocnice po ubezpečeniach čínskej vlády, že s ním a s jeho rodinou sa bude lepšie zaobchádzať.

Pôvodne disident nechcel odísť z Číny, ale v priebehu niekoľkých hodín zmenil názor. Zmaril tak dohodu, ku ktorej dospeli čínski a americkí diplomati.