Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Ophélia tvrdo úraduje v Írsku: Vzala si životy dvoch ľudí

V Írsku zavreli všetky školy a zrušili vyučovanie v súvislosti s hurikánom Ophelia, ktorý by mal podľa predpovedí dnes popoludní zasiahnuť západné pobrežie ostrova. Na snímke vlny narážajú na maják Longships pri pobreží Lands End na juhozápade Anglicka 16. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Viaceré meteo weby informujú ľudí v Írsku, že hurikán Ophélia je veľmi nebezpečný. Situáciu sledujeme.

Bratislava/Dublin 16. októbra (/TASRTeraz.sk) – Dvaja ľudia dnes prišli v Írsku o život po tom, ako na väčšine jeho územia vyčíňala búrka Ophelia. Očakáva sa, že zasiahne aj Severné Írsko a cez noc sa presunie cez západné pobrežné oblasti Walesu a Škótska. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Ophelia síce stratila silu hurikánu, ale podľa meteorológov môže rýchlosť vetra stále dosahovať v nárazoch 120 až 150 kilometrov za hodinu.





Vyše 50-ročná žena zahynula na juhu Írska, keď na jej auto spadol strom. Druhou nepriamou obeťou búrky bol tridsiatnik, ktorý podľahol zraneniam pri incidente s motorovou pílou, keď sa snažil odstrániť spadnutý strom.

Írsky premiér Leo Varadkar uviedol, že búrka je "veľmi nebezpečná" a príslušníci ozbrojených síl sú pripravení v prípade potreby na nasadenie.

Všetky školy dnes boli v krajine zatvorené a obyvateľov vyzvali, aby ostali doma a cestovali len v prípade nutnosti. Dublinské letisko zrušilo približne 200 príletov a odletov a okolo 120.000 ľudí bolo na juhu krajiny bez dodávok elektriny.




Búrka odtrhla väčšinu strechy na štadióne futbalového mužstva Cork City v meste Cork a miestne médiá hlásili záplavy pobrežných oblastí v okrese Galway.


Portál severe-waether.eu uvádza, že v Írsku SA čakáva veľmi silná a ničivá veterná smršť s prudkým nárazom.



"Veľmi silný vietor po celom Írsku, vo Walese a Severnom Írsku sa pohybuje rýchlosťou 120-150 km/h, lokálne môže dosiahnuť až 160 km/h. Vo vysokých nadmorských výškach môže vietor dosiahnuť rýchlosť až až o190 km/h," uvádza sa na stránke.

Aktuálna situácia v írskom Corku:


Už počas víkendu úrady v Írsku vyhlásili na časti územia ostrova najvyšší - červený - stupeň ohrozenia. Ide o grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde dnes očakávajú silný vietor s nápormi s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Existujú aj obavy, že vysoké vlny na mori by mohli zaplaviť pobrežné oblasti. Na zvyšku územia platí nižší, oranžový, stupeň ohrozenia.

Ophelia očami Slovenky Nikoly



Slovenka Nikola, ktorá už roky žije v írskom meste Galway priblížila exkluzívne pre čitateľov teraz.sk aktuálny stav v meste: "Stále sledujem nové správy. Naša spoločnosť už zavrela všetky obchody v Írsku a Severnom Írsku. Dostali sme smsky s varovaním, varujú nás aj na Facebooku či Twitteri. Všetky školy a univerzity už zatvorili, zrušili sa termíny v nemocniciach, odporúčajú nám zostať doma a nikam nechodiť. Sledujem situáciu z okna, celé to k nám má ešte len doraziť. V niektorých oblastiach Írska už majú aj výpadky elektriny. Niektoré noviny píšu, aby ľudia zostali doma, lebo je to "otázka života a smrti"..."

Nikola tiež informovala, že ona je síce v poriadku, ale jej manžel, ktorý je šoférom autobusu musel ísť do práce. "Niektoré spoločnosti zrušili servis, vlaky niektoré nepremávajú a niektoré majú už teraz veľmi veľké meškania," dodala.

Hurikán Ophélia.
Foto: Severe-weather.eu





Rezort zahraničia upozorňuje Slovákov, ktorí sa nachádzajú na miestach, ktoré by mohol hurikán zasiahnuť, aby dbali na zvýšenú bezpečnosť.



LIVE VIDEO: