Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovenský šéf diplomacie M. Lajčák rokoval s Westerwellem

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Po návšteve Prahy ide o Lajčákovu druhú zahraničnú bilaterálnu návštevu po nástupe do funkcie.

Berlín 10. mája (TASR) - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes navštívil Nemecko na pozvanie svojho rezortného partnera Guida Westerwelleho.

Ide o Lajčákovu druhú zahraničnú bilaterálnu návštevu po nástupe do funkcie. "Oceňujem, že po Prahe ste ako do druhej metropoly, v rámci dvojstranných návštev, zavítali do Berlína," zdôraznil počas rokovaní Guido Westerwelle.

"Nemecko patrí k našim kľúčovým partnerom v rámci EÚ pokiaľ ide o politickú aj obchodno-ekonomickú spoluprácu," pripomenul v tejto súvislosti Lajčák.

Obaja partneri posúdili celý rad otázok spojených s európskou agendou - vrátane otázky fiškálnej zmluvy a situácie v eurozóne, či prípravu nového viacročného finančného rámca. Venovali tiež pozornosť aktuálnej situácii v Grécku po parlamentných voľbách.

Predmetom rozhovoru Lajčáka a Westerwelleho bola aj situácia na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva - i v kontexte aktuálneho vývoja na Ukrajine - a ďalšie aktuálne a kľúčové medzinárodnopolitické témy.

Zároveň obaja ministri na tlačovej konferencii odsúdili dnešný teroristický útok v Sýrii. Po rokovaní so šéfom nemeckej diplomacie sa Lajčák stretol s poradcom nemeckej kancelárky pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Christophom Heusgenom.

V diskusii s Heusgenom dominovala situácia v krajinách Západného Balkánu a Východného partnerstva. Nemeckí predstavitelia ocenili možnosť vymeniť si názory aj vzhľadom na Lajčákovo predchádzajúce pôsobenie v Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS).

Potom slovenský minister vystúpil na pôde Nadácie pre vedu a politiku (Stiftung Wissenschaft und Politik), kde diskutoval s nemeckými zahraničnopolitickými expertmi na aktuálne medzinárodnopolitické otázky.