Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Slovinská ministerka zahraničných vecí Fajonová navštívila Kyjev

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fajonová sa ujala úradu iba začiatkom júna; po návštevách Berlína a Záhrebu je to jej tretia zahraničná cesta.

Kyjev 27. júla (TASR) - Slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová pricestovala v stredu do Kyjeva so zámerom vyjadriť za Slovinsko "politickú a praktickú podporu Ukrajine a odvážnemu ukrajinskému ľudu". Informovala o tom tlačová agentúra STA s odvolaním sa na príspevok ministerky na Twitteri.

Slovinský rezort diplomacie spresnil, že Fajonová predstaví doterajšiu pomoc Slovinska Ukrajine a bude sa miestnych predstaviteľov pýtať, akú ďalšiu pomoc Ukrajina potrebuje. Slovinsko je tiež ochotné podieľať sa na obnove Ukrajiny po vojne, ktorú ruskí agresori rozpútali vo februári.

Fajonová sa ujala úradu iba začiatkom júna; po návštevách Berlína a Záhrebu je to jej tretia zahraničná cesta.

Ruská vláda minulý týždeň aktualizovala "zoznam cudzích štátov, ktoré vykonávajú nepriateľské akcie voči ruským diplomatickým a konzulárnym misiám v zahraničí" a zaradila naň aj Slovinsko.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tiež vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko pritom na začiatku invázie tvrdilo, že zosadenie Zelenského nie je jeho prioritou.