Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Slovinský prezident za guvernéra centrálnej banky nominoval B. Vasleho

Na archívnej snímke slovinský prezident Borut Pahor. Foto: TASR/AP

Slovinský parlament bude hlasovať o tom, či podporí Vasleho, do 30 dní. Vasle potrebuje hlasy najmenej 40 z 90 poslancov, aby získal post guvernéra.

Ľubľana 30. novembra (TASR) - Slovinský prezident Borut Pahor nominoval na miesto guvernéra centrálnej banky Boštjana Vasleho, odchádzajúceho šéfa vládneho makroekonomického inštitútu UMAR. Informovala o tom v piatok prezidentská kancelária.

Táto funkcia zahŕňa aj miesto v Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB).

Slovinský parlament bude hlasovať o tom, či podporí Vasleho, do 30 dní. Vasle potrebuje hlasy najmenej 40 z 90 poslancov, aby získal post guvernéra.

"Po niekoľkých oficiálnych a neoficiálnych rozhovoroch s vedúcimi predstaviteľmi parlamentných skupín prezident zistil, že Boštjan Vasle má potrebnú podporu členov parlamentu," uviedla jeho kancelária.

Aj analytici veria, že parlament pravdepodobne zvolí 49-ročného Vasleho po tom, ako v októbri odmietol prvého kandidáta prezidenta Pahora, zástupcu guvernéra Primoža Dolenca.

Nový guvernér nahradí Boštjana Jazbeca, ktorý v apríli odstúpi, aby prijal funkciu v európskej Jednotnej rezolučnej rade (SRB).

Vasle počas pôsobenia na čele makroekonomického inštitútu UMAR vyzval vládu, aby zaviedla štrukturálne reformy, najmä dôchodkovú reformu, s cieľom zmierniť záťaž, ktorú predstavuje rýchlo starnúce obyvateľstvo pre štátny rozpočet a zabezpečiť dlhodobý hospodársky rast Slovinska.