Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Slovo Alah je len pre moslimov, trvajú náboženské úrady v Malajzii

Foto: TASR/AP

Skupina s názvom Malajzijská protibiblická akčná sila rozdávala pamflety vyzývajúce moslimov, aby sa v nedeľu 27. januára zapojili do masového pálenia Biblií v meste Butterworth.

Kuala Lumpur 25. januára (TASR) - Federálne náboženské úrady v Malajzii dnes vyzvali moslimov, aby chránili posvätnosť svojej viery a nedovolili nemoslimom používať slovo "Allah" v ich svätých knihách.

Úrad pre islamský rozvoj Malajzie varoval, že nemoslimovia, ktorí tak robia, majú cieľ zmiasť moslimov.

"Je úplne jasné, že dnešní nepriatelia islamu sa snažia odviesť moslimskú komunitu od viery a podkopať ju," uviedol úrad vo vyhlásení, ktoré dnes prečítali počas modlitieb po celej krajine. "Moslimovia musia byť neochvejní v ochrane posvätnosti a identity svojho náboženstva," uvádzalo sa v texte.

Minister vnútra Hišámmuddín Husajn však vyzval na pokoj po tom, čo skupina v severnom malajzijskom štáte Pinang vyzvala na víkendové pálenie Biblií. Akcia má byť protestom proti odvolaniu sa štátneho hlavného ministra na súde, aby mohli nemoslimovia používať slovo "Allah" vo svojich posvätných knihách.

Skupina s názvom Malajzijská protibiblická akčná sila rozdávala pamflety vyzývajúce moslimov, aby sa v nedeľu 27. januára zapojili do masového pálenia Biblií v meste Butterworth, 290 kilometrov severozápadne od metropoly Kupala Lumpur.

"Vyzývam vás na zachovanie rozumu a chladnej hlavy, aby sa nezničil súlad v našej spoločnosti," vyhlásil minister vnútra Hišámmuddín.

Spory okolo používania slova "Allah" prvýkrát vypukli v roku 2007, keď ministerstvo vnútra zastavilo vydanie katolíckeho časopisu, ktorý použil toto slovo.

Katolícka cirkev zažalovala vládu a súd v decembri 2009 rozhodol, že používanie slova "Allah" nie je v Malajzii vyhradené iba pre moslimov. V krajine pritom až 60 percent z vyše 29 miliónov obyvateľov vyznáva islamskú vieru.

Rozhodnutie spustilo vlnu útokov na niektoré kresťanské kostoly a tiež protesty moslimov po celej Malajzii.

Ministerstvo vnútra sa proti súdnemu verdiktu odvolalo a čaká na rozhodnutie. Medzitým lídri štátu vydali výnosy, ktoré zakazujú nemoslimom používať slovo "Allah".