Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sobotka a Babiš sa posunuli v rokovaniach, dohodli sa na úsporách

Na snímke Bohuslav Sobotka (ČSSD). Foto: TASR/AP

Šéf ANO Andrej Babiš ale naďalej odmieta návrhy sociálnych demokratov na zvyšovanie daní.

Praha 18. novembra (TASR) - Českí sociálni demokrati dosiahli pokrok v koaličných rokovaniach s hnutím ANO miliardára slovenského pôvodu Andreja Babiša, keď sa dokázali dohodnúť na úsporných opatreniach. Informoval o tom Český rozhlas.

"Už sa tu začína vytvárať podklad a predpoklad možnej budúcej vládnej spolupráce, ale stále zostáva ešte celý rad okruhov, ktoré sme zatiaľ uzavrieť nedokázali," uviedol v nedeľu večer po skončení ďalšej série rozhovorov predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD).

Rokovacie tímy sa na nedeľňajšej schôdzke dohodli na potrebe úspor, napríklad pri centrálnych nákupoch štátu, ale i na tom, že sa nebudú obmedzovať verejné investície.

Pokrok nastal aj v otázke dane z pridanej hodnoty: obe strany podporili zníženie DPH pre niektoré položky zaradené v zníženej sadzbe. Tento proces by mali sprevádzať opatrenia proti daňovým únikom.

Šéf ANO Andrej Babiš ale naďalej odmieta návrhy sociálnych demokratov na zvyšovanie daní. Podľa jeho slov treba najskôr zlepšiť systém ich vyberania a zefektívniť spôsob fungovania i hospodárenia jednotlivých ministerstiev.

Rokovania ČSSR a ANO budú opäť pokračovať v sobotu. Expertné tímy by mali dovtedy vyhodnotiť dopady navrhovaných daňových opatrení na štátny rozpočet.