Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sobotka o migračnej kríze: Čierno-bielym prístupom sa neposunieme

Na archívnej snímke Wolfgang Sobotka Foto: TASR/AP

Podľa slov predsedu rakúskeho parlamentu si musíme položiť otázku, čo znamená solidarita.

Viedeň 22. júna (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré odmietajú záväzné kvóty pre prerozdeľovanie utečencov, pomáhali pri riešení migračnej krízy finančne, respektíve vojensky. Stúpencami kvót boli opakovane kritizovaní ako nesolidárne. "Čierno-bielym prístupom sa však ďalej nedostaneme," zdôraznil v piatok v stanovisku pre tlačovú agentúru APA predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka, ktorý sa zúčastnil v maďarskom Balatonfürede na schôdzke najvyšších predstaviteľov zákonodarných zborov krajín V4.

Podľa Sobotkových slov "si musíme položiť otázku, čo znamená solidarita", k solidárnemu riešeniu sa musíme dopracovať. Otázkou je iba, aká bude jeho podoba. Finančné príspevky ako forma solidarity sú jednou z možností, naznačil jeden z najvyšších rakúskych ústavných činiteľov.

Na margo nedeľňajšieho minisummitu Únie v Bruseli Sobotka povedal, že pôjde o to nájsť spoločnú líniu, ktorú však hľadali spoločne s budúcou predsedníckou krajinou EÚ, Rakúskom, aj jej predchodcovia v tejto pozícii - Estónsko či Bulharsko, avšak neúspešne.

"Teraz sa treba vydať po novej ceste, konštatoval predseda rakúskeho parlamentu a dodal, že kľúčom je ochrana vonkajších hraníc Únie. Pôjde však aj o iné aspekty, napríklad o právnu bázu pôsobenia Frontexu v Grécku," dodal.