Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Socialisti a LMP odignorovali voľbu premiéra Orbána v Maďarsku

Viktor Orban, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda parlamentnej frakcie bloku Bertalan Tóth uviedol, že príčinou ich kroku je dokázaná manipulácia parlamentných volieb.

Budapešť 10. mája (TASR) - Poslanci opozičného bloku Maďarská socialistická strana (MSZP) - Dialóg (Párbeszéd) sa nezúčastnili vo štvrtok volieb predsedu vlády Viktora Orbána. Podľa agentúry MTI predseda parlamentnej frakcie tohto bloku Bertalan Tóth uviedol, že príčinou ich kroku je dokázaná manipulácia parlamentných volieb.

"Nechceli sme tlieskať ani blahoželať premiérovi, ktorého strana dokázateľne systémovo zmanipulovala voľby," spresnil Tóth a dodal, že zákon o procese volieb kritizoval prezident János Áder i predseda Národnej volebnej komisie (NVB) András Patyi.

Opozičný politik ďalej namietal, že Orbánov rodinný príslušník "dokázateľne a organizovane robil podvody s európskymi fondmi" a že nebola žiadna možnosť diskutovať o programe vlády.

Hlasovania sa nezúčastnili ani poslanci ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP). "Voľby považujeme za vnútornú záležitosť vládneho bloku Fidesz-KDNP, pretože nie je možné diskutovať o vládnom programe, lebo Fidesz žiadny nepripravil. Okrem toho opozícia nemá možnosť reagovať na premiérov prejav," zdôvodnila rozhodnutie strany ešte pred samotnými voľbami spolupredsedníčka LMP Bernadett Szélová.

Za Orbána hlasovalo 134 poslancov, 28 poslancov Demokratickej koalície (DK) bolo proti.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)