Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pozorovatelia: Izrael zasiahol v Sýrii ďalšie sklady zbraní Hizballáhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Išlo o druhý takýto útok za posledné dva dni. V nedeľu nálety zasiahli iný sklad zbraní Hizballáhu a objekt neďaleko Damasku.

Damask 19. marca (TASR) - Izraelské nálety zasiahli v utorok sklady zbraní v Sýrii, ktoré využíva libanonské hnutie Hizballáh. Uviedlo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), TASR informuje na základe správy z agentúry AFP.

Útoky v blízkosti hlavného mesta Damask zničili zbrane a muníciu a spôsobili výbuchy a požiare, dodalo SOHR. Vojenský zdroj citovaný sýrskymi médiami uviedol, že protivzdušná obrana zneškodnila niekoľko rakiet.

Išlo o druhý takýto útok za posledné dva dni. V nedeľu nálety zasiahli iný sklad zbraní Hizballáhu a objekt neďaleko Damasku.

Izraelská armáda minulý týždeň uviedla, že za posledných päť mesiacov zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii. Izrael sa k jednotlivým útokom vyjadruje len zriedka, ale opakovane vyhlásil, že nedovolí Iránu rozšíriť svoju prítomnosť v Sýrii.

Izrael podnikol od vypuknutia sýrskej občianskej vojny v roku 2011 na toto územie stovky útokov. Zameral sa na sily podporované Iránom vrátane Hizballáhu, ako aj na pozície sýrskej armády. Počet náletov sa zvýšil od 7. októbra, keď sa začala vojna Izraela s palestínskou militantnou skupinou Hamas, spojencom Hizballáhu.