Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský minister:Severná Kórea zrejme predá nový typ rakiet Rusku

Na snímke vľavo severokórejský vodca Kim Čong-un pri prehliadke muničných tovární v dňoch v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Severná Kórea, ktorá potrebuje peniaze, aktívne predáva nové zbrane, ktoré chce Rusko, uviedol minister obrany pre agentúru Jonhap.

Soul 11. januára (TASR) - Severná Kórea (KĽDR) sa zrejme chystá poskytnúť nový typ rakiet Rusku a zrejme tiež podnikne ďalšie skúšky zbraní, aby vystupňovala napätie pred voľbami v Južnej Kórei a Spojených štátoch. V stredu to povedal juhokórejský minister obrany Sin Won-sik. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Severná Kórea, ktorá potrebuje peniaze, aktívne predáva nové zbrane, ktoré chce Rusko," uviedol minister obrany pre agentúru Jonhap. Sin poukázal na návštevu severokórejského vodcu Kim Čong-una v továrňach na výrobu munície. Kim si tam prezrel aj nedávno vyvinuté balistické rakety krátkeho doletu schopné niesť taktické jadrové zbrane.

Podľa juhokórejského ministra KĽDR zrejme predá aspoň niektoré z nich Rusku. Kimova návšteva v zbrojárskych podnikoch sa uskutočnila v čase, keď približne 50 krajín odsúdilo presun severokórejských balistických striel do Ruska a ich použitie proti Ukrajine. Spoločné odsudzujúce vyhlásenie nepodpísali z krajín Európskej únie len Slovensko a Maďarsko, zo štátov NATO ešte Turecko.

Severná Kórea môže už tento mesiac otestovať balistické rakety stredného dosahu na pevné palivo a odpáliť raketu dlhého doletu, aby tým vystupňovala napätie pred kľúčovými voľbami v Južnej Kórei a v USA, dodal Sin.

Juhokórejské parlamentné voľby budú v apríli, USA budú v novembri prezidentské voľby.