Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielski poľnohospodári chceli vtrhnúť do oblastného parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR Roman Hanc

Polícii sa podarilo zabrániť demonštrantom, aby vnikli do budovy v Pamplone, kde poslanci rokovali o rozpočte tohto autonómneho spoločenstva ležiaceho pri španielskych hraniciach s Francúzskom.

Pamplona 7. marca (TASR) - Desiatky španielskych poľnohospodárov sa vo štvrtok počas protestov pokúsili vtrhnúť do regionálneho zastupiteľstva autonómneho spoločenstva Navarra. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Polícii sa napokon podarilo zabrániť demonštrantom, aby vnikli do budovy v Pamplone, kde poslanci v tom čase rokovali o rozpočte tohto autonómneho spoločenstva ležiaceho pri španielskych hraniciach s Francúzskom. Na záberoch odvysielaných španielskou televíziou možno vidieť policajtov zasahujúcich proti demonštrantom s použitím obuškov. Z miesta však nehlásili žiadnych zranených.

Protesty roľníkov trvajú v Španielsku už mesiac. Traktormi a inými vozidlami opakovane blokujú diaľnice, prístupové cesty k prístavom či veľkoobchodným trhom. Doteraz však nedošlo k závažným incidentom.

Španielski poľnohospodári okrem spravodlivých cien požadujú aj silnejšie postavenie v dodávateľskom reťazci, prísnejšie kontroly dovozu agrokomodít z krajín mimo EÚ a menej environmentálnych predpisov a byrokracie. Ústredná vláda v Madride už urobila niekoľko ústupkov tamojším roľníkom, ktorí pomáhajú zásobovať celú Európu ovocím a zeleninou. Tieto opatrenia však protestujúci označili za nedostatočné.