Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Španielsku očakávajú vyhlásenie premiéra Sáncheza o odstúpení

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 29. apríla (TASR) - V Španielsku v pondelok očakávajú vyhlásenie premiéra Pedra Sáncheza o odstúpení. TASR píše podľa agentúr AP a AFP.

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie. Vyhlásil, že svoje rozhodnutie oznámi v pondelok a dovtedy pozastavuje svoj oficiálny program.

"Potrebujem postáť a pouvažovať. Musím si odpovedať na otázku, či to stojí za to, napriek špine, v ktorú sa pravica a ultrapravica snažia prevrátiť politiku," uviedol premiér na sociálnej sieti X. "Či mám pokračovať na čele vlády alebo sa vzdať tejto pocty," dodal.

Obvinenie z korupcie voči Begoni Gómezovej vzniesla odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky), ktorá zastupuje zamestnancov v španielskych verejných službách a má blízko ku krajnej pravici. Gómezovú, ktorá nezastáva žiadnu verejnú funkciu, podozrieva z konfliktu záujmov pri prideľovaní štátnych objednávok.

Odbory Manos Limpias podnet na ňu podali na základe novinových článkov. Španielske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že prípad by mal byť zamietnutý. Premiér podnet označil za osobný útok voči jeho rodine.

Sánchezovi v uplynulých dňoch vyjadrili podporu tisíce demonštrantov v Madride i novinári v manifeste. Stredopravicová opozícia premiérovi vyčíta, že sa ku kauze manželky postavil nedôstojne a hrá sa na obeť. Podľa jej predstaviteľov mal predstúpiť pred národ a nie sa na niekoľko dní stiahnuť.

Sánchez (52) je premiérom od júna 2018. V januári 2020 bol vo funkcii potvrdený na ďalšie funkčné obdobie. Zostavením vlády bol poverený aj vlani v novembri, keď po júlových voľbách nedokázala vládu vytvoriť konzervatívna Ľudová strana (PP). Sánchezova PSOE skončila vo voľbách na druhom mieste.

Premiér má v súčasnosti podľa AP štyri možnosti: odstúpiť, žiadať hlasovanie o dôvere, vyhlásiť nové voľby či zotrvať vo funkcii.