Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd potvrdil obvinenia voči katalánskym expolitikom

Ilustračné foto Foto: TASR

Tribunál tiež zamietol požiadavku krajne pravicovej strany VOC, ktorá žiadala k obvineniam pridať trestný čin verejných výtržností.

Madrid 15. júna (TASR) - Španielsky najvyšší súd vo štvrtok potvrdil obvinenia zo sprenevery a občianskej neposlušnosti voči katalánskemu expremiérovi Carlesovi Puigdemontovi a ďalším bývalým politikom. Urobil to napriek reforme trestného poriadku, ktorá vstúpila do platnosti v januári. TASR správu prevzala z agentúry EFE.

Súd Puidgemonta a ďalších štyroch katalánskych separatistov v januári zbavil obvinení z poburovania počas nevydareného pokusu o vyhlásenie nezávislosti v roku 2017. Sudca vtedy rozhodol, že obvinenie nie je v súlade s novou trestnou reformou. Obvinenia zo sprenevery verejných prostriedkov a neposlušnosti však ponechal v platnosti.

Puidgemont a ďalší obvinení - bývalí katalánski politici Antonio Comín, Clara Ponsantíová a Lluis Puig - podali voči tomuto rozhodnutiu odvolanie. Súd však v odvolacom konaní rozhodol, že obvinenia ponechá v platnosti.

Tribunál tiež zamietol požiadavku krajne pravicovej strany VOC, ktorá žiadala k obvineniam pridať trestný čin verejných výtržností.

Puigdemont v žije v exile v Belgicku. Jeho obhajcovia vo štvrtok žiadali zrušenie zatykača a stíhania expremiéra aj ďalších katalánskych politikov. Ako jeden z dôvodov uviedli aj reformu trestného poriadku.