Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Obnovili vyšetrovanie sledovania mobilu španielskeho premiéra

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pegasus je špionážny softvér vyvinutý izraelskou firmou NSO Group určený na boj proti terorizmu a páchateľom obzvlášť závažnej trestnej činnosti.

Madrid 23. apríla (TASR) - Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Podľa sudcu španielskeho Národného súdu existuje dôvod domnievať sa, že nové informácie, ktoré poskytlo Francúzsko, "umožnia pokročiť vo vyšetrovaní".

Pegasus je špionážny softvér vyvinutý izraelskou firmou NSO Group určený na boj proti terorizmu a páchateľom obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Je schopný napríklad získavať dáta z chatovacích aplikácií ako WhatsApp, Facebook a Viber či z e-mailov a prehliadačov. Monitorované osoby tiež dokáže na diaľku sledovať prostredníctvom mikrofónu a kamery telefónu a môže vytvárať aj snímky obrazovky alebo zaznamenávať písanie textu na klávesnici.

Španielska vláda v máji 2022 oznámila, že terčom softvéru Pegasus sa stali mobilné telefóny premiéra Sáncheza, ministerky obrany Margarity Roblesovej, ministra vnútra Fernanda Grandeho-Marlasku a ministra poľnohospodárstva Luisa Planasa. Súd však vyšetrovanie tohto prípadu odložil pre nedostatok výsledkov.

Softvér Pegasus sa v minulosti údajne našiel aj v telefóne francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a niekoľkých jeho ministrov.