Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Španielsko odmietlo tvrdenie, že premiér Sánchez ruinuje krajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Milei verejne podporil španielsku krajne pravicovú stranu Vox, ktorá vystupuje proti prisťahovalectvu.

Madrid 4. mája (TASR) – Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša "chudobu a smrť". TASR o tom informuje na základe servisu agentúr Reuters a AFP.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

Išlo zrejme o reakciu na piatkové vyjadrenie španielskeho ministra dopravy Óscara Puenteho, ktorý naznačil, že Milei počas predvolebnej kampane užíval drogy.

"Španielska vláda kategoricky odmieta nepodložené slová... ktoré nezodpovedajú vzťahom medzi dvoma bratskými krajinami a národmi," uviedlo v sobotu španielske ministerstvo zahraničných vecí.

Mileiova kancelária tiež obvinila Sáncheza, že "ohrozuje španielske ženy umožňovaním nelegálnej migrácie" a oslabuje jednotu Španielska dohodami so separatistami.

Po zvolení pravicového populistu Mileia, ktorý sa ujal úradu prezidenta vlani v decembri, vzťahy medzi Argentínou a Španielskom, kde vládne ľavicová koalícia vedená Sánchezovými sociálnymi demokratmi, výrazne ochladli.

Milei verejne podporil španielsku krajne pravicovú stranu Vox, ktorá vystupuje proti prisťahovalectvu. Argentínsky líder o dva týždne odcestuje do Španielska, aby sa zúčastnil na podujatí tejto strany.