Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Na archívnej snímke systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto: TASR - Ján Krošlák

Španielsko dodávkou naplní žiadosti Ukrajiny a západných partnerov vrátane Nemecka.

Madrid 26. apríla (TASR) - Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. S odvolaním sa na jej rezort o tom informovala agentúra DPA, píše TASR.

Ministerka potvrdila správu novín El País o takejto dodávke. O možnom poskytnutí odpaľovacích, radarových a kontrolných jednotiek mobilného protivzdušného systému Patriot sa Roblesová nezmienila.

Španielsko dodávkou naplní žiadosti Ukrajiny a západných partnerov vrátane Nemecka. Berlín nedávno oznámil poskytnutie tretieho systému Patriot Kyjevu a vyzval ďalšie západné krajiny, aby urobili podobné kroky.

Podľa správy El País má ísť o "menší počet" rakiet v hodnote viac ako milióna eur za kus. Španielsko má tri systémy Patriot, z ktorých jeden je od roku 2015 v Turecku v rámci obrany NATO proti možným raketovým útokom zo Sýrie.

Roblesová vo vyhlásení poukázala na ďalšiu podporu Madridu pre Ukrajinu. Španielsko jej zaslalo ďalšie tanky Leopard, lieky, potreby prvej pomoci a delostreleckú muníciu veľkého kalibru. Pripravuje tiež dodávky ďalšej munície, strelných zbraní, vozidiel pre logistiku a pechotu, protitankových zbraní, húfnic, radarových systémov a diaľkovo ovládaných zbraňových staníc na obranu proti dronom.