Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd zmenil rozsudky voči viacerým katalánskym separatistom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Carmen Forcadellová, Josep Rull a Joaquín Forn boli uznaní za vinných z verejnej neposlušnosti; Jordi Sánchez a Jordi Cuixart z hrubého narušenia verejného poriadku.

Madrid 13. februára (TASR) - Španielsky najvyšší súd v pondelok zmenil rozsudky vynesené voči viacerým katalánskym separatistom za pokus o vyhlásenie nezávislosti v októbri 2017. Súvisí to s nedávnou reformou súdneho poriadku TASR správu prevzala z agentúry ANSA a webovej stránky televízie RTVE.

Reforma trestného zákona vstúpila v Španielsku do platnosti v januári. Zrušila trestný čin poburovania a upravila trestný čin sprenevery, píše RTVE.

Bývalému podpredsedovi katalánskej vlády Oriolovi Junquerasovi súd ponechal v platnosti 13-ročný zákaz zastávať verejné funkcie. Zákaz výkonu verejnej funkcie súd potvrdil aj pre ďalších bývalých členov katalánskej vlády Raüla Romevu, Jordiho Turulla a Dolors Bassaovú.

Carmen Forcadellová, Josep Rull a Joaquín Forn boli uznaní za vinných z verejnej neposlušnosti; Jordi Sánchez a Jordi Cuixart z hrubého narušenia verejného poriadku. Súd v pondelok zrušil zákaz výkonu verejnej funkcie pre Carmen Forcadellovú, Josepa Rulla, Joaquína Forna, Jordiho Sáncheza a Jordiho Cuixarta, píše ANSA.

Títo deviati predstavitelia hnutia za nezávislosť Katalánska boli v roku 2019 odsúdení za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti v októbri 2017. V júni 2021 ich španielska vláda omilostila.