Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Speváčke Gülšen udelili podmienečný trest za kritiku náboženských škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jej právny zástupca Emek Emre potvrdil, že 46-ročnej speváčke udelili trest v tejto výške za urážku náboženskej komunity, ktorej sa výrokom mala dopustiť.

Istanbul 3. mája (TASR) - Tureckú popovú speváčku Gülšen odsúdili v stredu podmienečne na desať mesiacov väzenia za výrok o štátnych náboženských vzdelávacích inštitúciách, ktorý vyslovila počas svojho koncertu. TASR o píše na základe správy agentúry DPA.

Jej právny zástupca Emek Emre potvrdil, že 46-ročnej speváčke udelili trest v tejto výške za urážku náboženskej komunity, ktorej sa výrokom mala dopustiť. Udelený trest je podmienečný.

Emre uviedol, že sa proti rozsudku mieni odvolať.

Gülšen bola obvinená pre vyjadrenia na adresu škôl imáma Hatipa, ktoré sa špecializujú na náboženskú výchovu v kombinácii s modernými osnovami. Takúto školu navštevoval aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Speváčka v predmetnom vyjadrení na pódiu - počas svojho koncertu z apríla 2022 - žartovne hovorila o svojom gitaristovi, že za jeho "zvrátenosť" môže práve absolvovanie spomínanej školy.

Polícia speváčku za jej výrok v auguste 2022 nakrátko zadržala a neskôr prepustila na kauciu. Gülšen sa ešte pred zatknutím za incident ospravedlnila na sociálnych sieťach, pričom zdôraznila, že si len zavtipkovala o svojom dlhoročnom kolegovi.