Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť Walt Disney sa ospravedlnila Japoncom za nevhodný tweet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pôvodné znenie nedeľňajšieho tweetu znelo "Veľmi radostné nenarodeniny!" a pochádza z piesne použitej v Disneyho kreslenom filme Alica v krajine zázrakov.

Tokio 10. augusta (TASR) - Japonská pobočka americkej spoločnosti Walt Disney sa dnes ospravedlnila na sociálnej sieti Twitter za to, že tweet odoslaný z centrálneho účtu tejto korporácie im pri príležitosti 70. výročia zhodenia atómovej bomby na Nagasaki "blahoželal k nie výnimočnému dňu".

Informovala o tom agentúra AP.

Spoločnosť vyjadrila "hlboké ospravedlnenie za spôsobené rozpaky" s prísľubom, že bude so svojím účtom na Twitteri narábať opatrnejšie. Pôvodné znenie nedeľňajšieho tweetu totiž znelo "Veľmi radostné nenarodeniny!" a pochádza z piesne použitej v Disneyho kreslenom filme Alica v krajine zázrakov.

Frázou "nenarodeniny" označil autor rovnomennej knižnej predlohy Lewis Carroll akýkoľvek deň v roku okrem dňa narodenín. Systém však tento jazykový novotvar preložil do japončiny ako "nie výnimočný" deň, čo v Japonsku vyvolalo ostrú kritiku, najmä ohľadom načasovania tohto tweetu.

Japonsko každoročne usporadúva spomienkové slávnosti, ktorými si uctieva pamiatku vyše 74.000 ľudí zabitých pri jadrovom útoku na Nagasaki z 9. augusta 1945. Ten prišiel tri dni po zhodení prvej atómovej bomby na civilný cieľ, mesto Hirošimu. Tokio kapitulovalo 15. augusta, čím sa skončila druhá svetová vojna.