Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Záverečná správa o preverovaní kauzy Kampuschová bude známa v apríli

Natascha Kampuschová reaguje počas prezentácie jej autobiografickej knihy s názvom 3096 Tage (3096 dní) 9. septembra 2010 vo Viedni. Názov knihy - 3096 dní - znamená presný počet dní, ktoré obeť strávila so svojím únoscom Wolfgangom Priklopilom. Páchateľ v deň jej úteku spáchal samovraždu. Kampuschovú uniesli v roku 1998, vo veku 10 rokov. Autobiografiu, ktorá má 220 strán, vydalo nemecké kníhkupectvo List Verlag. Okrem knihy sa pripravuje aj film o prípade únosu Kampuschovej. Snímku nemeckého producenta Bernda Eichingera začnú natáčať na budúci rok, s uvedením filmu sa počíta v roku 2012. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Výsledky vyšetrovania, na ktorom pracovali rakúske úrady, americká FBI a nemecký Spolkový úrad, by mali byť zverejnené na konci apríla.

Viedeň 28. marca (TASR) - Skúmanie kauzy unesenej Rakúšanky Natasche Kampuschovej, na ktorom sa v uplynulých mesiacoch podieľali popri tíme rakúskych odborníkov, kriminalistov a prokurátorov aj špecialisti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA), sa dostalo do finálnej fázy. Už v priebehu apríla by záverečnú správu mali dostať rezorty vnútra i spravodlivosti, informuje dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo vnútra.

Rezort sa však pred ukončením procesu nechcel vyjadriť k obsahu pripravovanej správy.

Pôvodne sa výsledky preskúmavania očakávali v decembri 2012, respektíve na začiatku roka 2013.

Hovorca ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundöck však už aj na sklonku minulého roka upozornil, že prednosť má kvalita preverovania. Zároveň pripomenul rozsah spisu, ktorý má medzičasom najmenej 270.000 strán. Grundöck už predtým zdôraznil, že skúmanie spisu neznamená nové trestnoprávne vyšetrovanie prípadu. Jeho cieľom by malo byť vyhodnotenie doterajšej práce vyšetrovateľov a analyzovanie ich metód v uplynulých 14 rokoch od samotného únosu s dôrazom na viac ako osem rokov, ktoré Kampuschová strávila v moci únoscu. Použije sa pri tom metodika FBI a BKA aplikovaná v podobných prípadoch.

Za účasť zahraničných špecialistov na obnovenom vyšetrovaní prípadu sa záverečnej správe zverejnenej v júni 2012 postavil stály vyšetrovací parlamentný výbor pre vnútorné záležitosti. Dokument odhalil vážne nedostatky vo vyšetrovaní. Členovia výboru konštatovali, že vyšetrovatelia nekonali s potrebnou profesionalitou a v nedostatočnej miere venovali pozornosť podstatným aspektom, ktoré vyvstali v priebehu vyšetrovania.

Vtedy desaťročnú školáčku Nataschu Kampuschovú uniesli 2. marca 1998, keď smerovala vo Viedni do školy. Ani niekoľkoročné pátranie neprinieslo očakávaný výsledok. Až 23. augusta 2006 sa obeti únosu podarilo využiť chvíľkovú nepozornosť páchateľa Wolfganga Priklopila a dostať sa na slobodu. Únosca - povolaním elektrotechnik - školáčku po celý čas zadržiaval vo svojom dome v dolnorakúskom Strasshofe, kde Natascha strávila v zajatí 3096 dní. Priklopil spáchal na úteku pred políciou ešte v ten istý deň samovraždu skokom pod vlak vo Viedni. Prípad vyvolal nielen množstvo emócií, ale aj rôznych špekulácií, fám a vyšetrovacích verzií. Iba minimum z nich bolo možné vierohodne overiť.