Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Spravodajca Rady Európy rokoval v Čečensku o situácii komunity LGBT

Dúhová vlajky, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správy o represiách voči homosexuálom v Čečensku sa objavili prvýkrát v roku 2017.

Moskva 21. septembra (TASR) - Spravodajca Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre ľudské práva na severnom Kaukaze Frank Schwabe v uplynulých dňoch navštívil Moskvu i Čečensko a tlmočil tam znepokojenie Rady Európy ohľadom správ o porušovaní práv žien, príslušníkov komunity LGBT a prípadoch protiprávneho zadržiavania ľudí v Čečensku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Aj keď sa Schwabe v čečenskej metropole Groznyj nestretol s najvyšším predstaviteľom Čečenskej republiky Ramzanom Kadyrovom, rokovania, ktoré počas svojej návštevy Ruska absolvoval, označil za prospešné.

Ako pripomenula AFP, Schwabeho návšteva sa uskutočnila po tom, ako boli v júni Rusku prinavrátené právomoci v PZ RE. Bola súčasne aj prvou návštevou zástupcu PZ RE v Čečensku po deväťročnej prestávke.

Správy o represiách voči homosexuálom v Čečensku sa objavili prvýkrát v roku 2017. Ruské skupiny na podporu práv LGBT v januári tohto roku oznámili novú vlnu čistiek proti homosexuálom v kaukazskej republike.

Ešte pred Schwabeho návštevou v regióne Kadyrov tieto správy odmietol ako "vymyslené".

Vo svojom príspevku na sieti Telegram Kadyrov o Čečensku napísal: "Tu si muži berú ženy a ženy si berú mužov. Bolo to takto po tisíce rokov, a tak to bude vždy, nech nám Západ hovorí, čo chce."

Kadyrov tiež napísal, že "Čečensko je otvorené dialógu s akýmikoľvek delegáciami, ktorých návšteva bola dohodnutá s ministerstvom zahraničných vecí", hoci - podľa jeho názoru - "PZ RE a niekoľko ďalších európskych organizácií prejavujú neskrývanú zaujatosť pri diskusii o otázkach týkajúcich sa Čečenska."

Schwabe v rozhovore pre AFP uviedol, že čečenskí predstavitelia mu na stretnutiach hovorili v podstate to isté, čo napísal Kadyrov.

"Tvrdili, že v Čečensku neexistuje komunita LGBT, takže proti jej členom nemôže byť používané násilie," uviedol v telefonickom rozhovore.

Dodal, že "nemal dojem", že by ústredné orgány v Moskve robili dosť pre riešenie prípadov porušovania ľudských práv v Čečensku.

Upozornil pritom, že "Moskva podpísala Európsky dohovor o ľudských právach a je povinná dodržiavať pravidlá v celej svojej krajine." Uvítal súčasne "ochotu úradov diskutovať o týchto zložitých témach".

Rusko sa vrátilo do Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v júni, päť rokov po tom, čo jeho delegácia bola zbavená hlasovacieho práva. Stalo sa tak v dôsledku anexie Krymu.