Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

S. Grubješičová nenavštívi Chorvátsko pre eufóriu z rozsudku z Haagu

Vojnoví veteráni oslavujú na námestí v Záhrebe 16. novembra 2012 počas živého vysielania z Medzinárodného trestného tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu, ktorý vyniesol rozsudky v príprade chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača. Foto: TASR/AP

Podľa Susany Grubješičovej rozhodnutie tribunálu, ktoré Belehrad vníma ako nespravodlivé, nebude znamenať zmenu proeurópskeho kurzu súčasnej srbskej vlády.

Belehrad 19. novembra (TASR) - Podpredsedníčka srbskej vlády Suzana Grubješičová dnes oznámila, že zrušila svoju plánovanú návštevu Chorvátska.

Urobila tak kvôli nevraživej atmosfére voči Srbom v Chorvátsku po rozhodnutí medzinárodného tribunálu v Haagu, ktorý v piatok na základe odvolania zbavil dvoch chorvátskych generálov obvinení z vojnových zločinov proti srbskému obyvateľstvu v roku 1995.

Rozhodnutie oslobodiť Anteho Gotovinu a Mladena Markača, ktorých vlani v apríli odsúdil na 24 a 18 rokov väzenia za zabíjanie a vyháňanie Srbov z Chorvátska počas vojenskej ofenzívy v roku 1995, vyvolalo v Srbsku rozhorčenie a v Chorvátsku eufóriu.

Grubješičová mala v pláne odcestovať do Záhrebu koncom tohto mesiaca, aby podpísala protokol o spolupráci medzi oboma krajinami, ako však dnes podľa agentúry DPA povedala, návštevu odloží po skončení "malomeštiackej eufórie" panujúcej v susednej krajine.

"Teraz na to nie je vhodný čas, príležitosť ani atmosféra. Cítila by som sa nepríjemne v takej negatívnej nálade voči Srbom a Srbsku," povedal Grubješičová pre srbskú televíznu stanicu RTS.

Vicepremiérka zároveň podotkla, že technická príprava na pracovnú cestu bude pokračovať. Súčasná dohoda, ktorú majú predĺžiť, vyprší v marci budúceho roka.

Grubješičová doplnila, že rozhodnutie tribunálu, ktoré Belehrad vníma ako nespravodlivé, nebude znamenať zmenu proeurópskeho kurzu súčasnej srbskej vlády.

Podpora srbskej verejnosti pre vstup do EÚ sa podľa prieskumov medzičasom dostala na najnižšiu úroveň za ostatné roky, keď klesla pod 50 percent, čo súvisí najmä s narastajúcim tlakom Bruselu na normalizáciu vzťahov Belehradu s vládou odštiepeneckej provincie Kosovo, analyzuje DPA.