Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Srbsko prisľúbilo milión eur na obnovu Notre-Dame

Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. Foto: TASR/AP

Belehrad dúfa, že tento symbol francúzskej civilizácie a sveta bude čo najrýchlejšie obnovený.

Belehrad 23. apríla (TASR) - Srbsko venuje milión eur na pomoc pri obnove katedrály Notre-Dame v Paríži, vážne poškodenej požiarom. Srbská vláda oznámila finančný dar v pondelok po tom, čo tamojšie provládne bulvárne denníky napísali, že požiar bol pre Francúzsko "Božím trestom".

Dar "potvrdzuje naše storočné priateľstvo s francúzskym ľudom", uviedla srbská vláda vo vyhlásení.

Belehrad dúfa, že "tento symbol francúzskej civilizácie a sveta bude čo najrýchlejšie obnovený", citovala z vyhlásenia agentúra AFP.

Dar oznámila vláda po tom, čo dva bulvárne denníky - Alo! a Informer - uviedli, že požiar bol Božím trestom za vyvesenie vlajky Kosova vo vnútri katedrály počas vlaňajších parížskych spomienkových osláv 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova, stále ho pokladá za svoju južnú provinciu. V rokoch 1998-99 tam prebiehala vojna. Kosovo sa oficiálne odtrhlo od Srbska vo februára 2008.

Články v spomínaných bulvárnych médiách s titulkom "Postihol ich Boží trest" neskôr stiahli a srbský prezident Aleksandar Vučič zverejnil ubezpečenie, že požiar "zarmútil všetkých občanov Srbska".

O vyvesení kosovskej vlajky vo vnútri katedrály Notre-Dame, spolu s ďalšími vlajkami zahraničných hostí počas obradu vlani v novembri, informoval v tweete srbský veľvyslanec v Paríži, ale samotná katedrála či francúzske úrady to nikdy nepotvrdili.

V Belehrade vyvolalo vyvesenie vlajky hnev, pričom Belehrad bol už nahnevaný tým, že kosovskému prezidentovi na jednom z podujatí počas 100. výročia pridelili významnejšie miesto než srbskému lídrovi.

Katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) pohltili plamene v pondelok 15. apríla a odvtedy sa z celého sveta "sypú" stovky miliónov eur na pomoc pri obnove tejto svetoznámej stavby.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron stanovil päťročné obdobie na obnovu katedrály, ktorej výstavba trvala okolo 200 rokov.