Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stano: EÚ je šokovaná z teroristického útoku na predmestí Moskvy

Príslušníci ruskej Rosguardie (Národnej gardy) zabezpečujú oblasť v blízkosti koncertnej sály Crocus na západnom okraji Moskvy, Rusko, piatok 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

Do koncertnej sály Crocus City Hall vpadli v piatok večer pravdepodobne piati muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi.

Brusel 22. marca (TASR) - Európska únia je šokovaná správami o piatkovom teroristickom útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, napísal na sociálnej sieti X v piatok večer hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano. Informuje o tom TASR.

"EÚ odsudzuje akékoľvek útoky proti civilistom. Myslíme na všetkých ruských občanov postihnutých (touto udalosťou)," uviedol Stano.

Do koncertnej sály Crocus City Hall vpadli v piatok večer pravdepodobne piati muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Na mieste zabili podľa úradov najmenej 40 ľudí a 100 zranili. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar.

Zatiaľ nie je oficiálne známa identita ani motív páchateľov. Na sociálnych sieťach sa šíria informácie, že muži medzi sebou nehovorili rusky a pravdepodobne pochádzali z Ázie alebo oblasti Kaukazu. Ukrajinská vojenská rozviedka už z útoku obvinila ruské tajné služby, pričom ich údajným zámerom bolo eskalovať vojnu na Ukrajine.