Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Steinmeier pricestoval na prvú návštevu Luxemburska ako prezident

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR

Steinmeier sa plánuje stretnúť aj s hasičmi a záchranármi, ktorí v júli 2021 pomáhali Nemcom počas povodní v západnej časti údolia rieky Ahr.

Luxemburg 10. júla (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval v pondelok s manželkou na svoju prvú oficiálnu návštevu Luxemburska, kde ho privítali veľkovojvoda Henrich I. a veľkovojvodkyňa Maria Teresa. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Steinmeiera privítali s vojenskými poctami a krátko sa porozprával s okolostojacimi divákmi. Zúčastní sa na slávnostnom kladení vencov na pamiatku obetí druhej svetovej vojny a potom bude rokovať s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom a ministrom zahraničných vecí Jeanom Asselbornom.

Steinmeier sa plánuje stretnúť aj s hasičmi a záchranármi, ktorí v júli 2021 pomáhali Nemcom počas povodní v západnej časti údolia rieky Ahr.

Luxembursko má viac ako 660.000 obyvateľov a po Malte je druhou najmenšou krajinou Európskej únie.

Steinmeier bol v Luxembursku viackrát počas svojej predchádzajúcej funkcie šéfa nemeckej diplomacie (2013-17).

Luxembursko je jediným veľkovojvodstvom sveta. Jeho metropola Luxemburg je spolu s belgickým Bruselom a francúzskym Štrasburgom jedným z troch oficiálnych hlavných miest EÚ.

Na čele tejto konštitučnej monarchie stojí od roku 2000 súčasný veľkovojvoda Henrich I., ktorý je šiestym luxemburským panovníkom z Nasavsko-weilburskej dynastie. Ide o najstaršieho syna luxemburského veľkovojvodu Jána a belgickej princeznej Joséphiny-Charlotty. Zároveň je bratrancom súčasného belgického kráľa Filipa.