Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stíhačky NATO identifikovali pozdĺž Pobaltia 21 ruských stíhačiek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žiadny z troch pobaltských štátov - Estónska, Lotyšska a Litvy - nemá svoje vlastné stíhacie lietadlá. Spojenci NATO zabezpečujú baltský vzdušný priestor od roku 2004.

Vilnius 14. augusta (TASR) - Stíhačky NATO podnikli minulý týždeň osem vzletov v reakcii na ruské letecké manévre pozdĺž pobaltských štátov, informovalo dnes litovské ministerstvo obrany.

Stroje NATO počas letov identifikovali 21 ruských lietadiel v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom, pričom viac ako polovicu z nich tvorili stíhačky. Takmer všetky ruské lietadlá mali vypnuté identifikátory, citovala z vyhlásenia ministerstva obrany agentúra DPA.

Žiadny z troch pobaltských štátov - Estónska, Lotyšska a Litvy - nemá svoje vlastné stíhacie lietadlá. Spojenci NATO zabezpečujú baltský vzdušný priestor od roku 2004, keď trojica krajín vstúpila do aliancie.

Všetky tri pobaltské krajiny hraničia s Ruskom a sú závislé od jeho dodávok energie. Obávajú sa, že Moskva by mohla využiť svoje ropovody a plynovody na vyvíjanie ekonomického tlaku. Boja sa aj prípadnej ruskej vojenskej invázie. Napätie medzi Ruskom a týmito bývalými sovietskymi republikami stúplo po ruskej anexii ukrajinského Krymského polostrova v roku 2014.