Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Moskva sa musí vrátiť k zmluve INF do 2. augusta

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

NATO podľa neho nechce rozmiestňovať nové rakety na území Európy, v prípade potreby však bude musieť zabezpečiť dôveryhodný a účinný program odstrašovania a obrany.

Brusel 25. júna (TASR) - Ruská federácia má termín do 2. augusta tohto roku, aby začala konať v súlade s podmienkami Zmluvy o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu (INF). Ak k tomu nedôjde Severoatlantická aliancia prijme adekvátnu odpoveď, uviedol utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg na pravidelnej tlačovej besede v bruselskom sídle Aliancie spresnil, že prípadné súvisiace opatrenia prerokujú ministri obrany NATO počas dvojdňového pracovného zasadnutia v Bruseli (25.-26.6).

"Spojenci zvážia spoločné odpovede, ktoré budú zaslané Rusku," v prípade, že potvrdí svoje stiahnutie sa z INF, vyhlásil Stoltenberg.

NATO podľa neho nechce rozmiestňovať nové rakety na území Európy, v prípade potreby však bude musieť zabezpečiť "dôveryhodný a účinný" program odstrašovania a obrany. Pravdepodobnosť, že Rusko začne plniť podmienky zmluvy do 2. augusta, "sa každým dňom zmenšuje", domnieva sa Stoltenberg.

Aliancia tvrdí, že ruská strana porušuje zmluvu z roku 1987, ktorá zakazuje balistické strely s jadrovými hlavicami s dosahom 500 až 5500 kilometrov. Rusko tieto obvinenia popiera.

Rusko začiatkom februára oznámilo, že pozastaví plnenie INF po tom, ako tak koncom januára urobili aj Spojené štáty. Američania svoj krok zdôvodnili tvrdením, že Rusko má niekoľko práporov vybavených novým mobilným systémom pre riadené strely 9M729 známym aj pod označením SSC-8, ktoré sú schopné doletu viac ako 500 kilometrov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)