Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg chce zriadiť nové veliteľstvá NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR/AP

Mali by sa zameriavať na koordináciu pohybu jednotiek a vybavenia cez Atlantický oceán a v rámci Európy.

Brusel 7. novembra (TASR) - Ministri obrany členských štátov NATO, ktorí sa v stredu a vo štvrtok stretnú v Bruseli, by mali schváliť vytvorenie nových veliteľských štruktúr na koordináciu pohybu jednotiek a vybavenia cez Atlantický oceán a v rámci Európy. Uviedol to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stolenberg.

Šéf aliancie na tlačovej konferencii konštatoval, že prispôsobenie štruktúr velenia je nevyhnutné najmä v dobe, keď dochádza k zvyšovaniu napätia, čím podľa agentúry DPA narážal na hrozby, ktoré pre NATO predstavujú aktivity Ruska.

"Musíme byť schopní presunúť jednotky cez Atlantik, zo Severnej Ameriky do Európy. Naša schopnosť presúvať sa je dôležitá pre politiku odstrašovania a pre kolektívnu obranu," vysvetlil.

Jedna z nových veliacich štruktúr sa podľa agentúry DPA bude zameriavať na ochranu námorných liniek v Atlantiku, ďalšia bude mať na starosti zlepšenie premiestňovania vojakov a bojových zariadení v rámci Európy. Zatiaľ nie je rozhodnuté, kde sa budú nachádzať nové veliteľstvá.

Zmeny v štruktúre velenia NATO budú podľa Stoltenberga zahŕňať aj rozpoznanie hrozieb kybernetických hrozieb a vývoj prostriedkov na obranu a predchádzanie takýmto útokom.

Ministri obrany sa počas dvojdňových rokovaní v bruselskom sídle aliancie budú zaoberať aj vojenskou misiou Rozhodná podpora v Afganistane, na ktorej sa zúčastňuje 13.000 vojakov spojeneckých krajín a ich partnerov a tiež situáciou v Severnej Kórei.

Stoltenberg na margo misie v Afganistane uviedol, že NATO sa snaží zvýšiť počet svojich vojakov na 16.000. Ich úloha bude aj naďalej nebojová - budú pokračovať v odbornej príprave, poradenskej a podpornej činnosti pre afganské bezpečnostné sily. Takmer polovicu z dodatočného trojtisícového kontingentu pre Afganistan zabezpečí armáda Spojených štátov.