Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Su Ťij musela zo zdravotných dôvodov prerušiť predvolebnú kampaň

Foto: TASR/AP

Už začiatkom marca postihla dlhoročnú líderku opozície náhla nevoľnosť na jednom z podujatí. Teraz na odporúčanie lekárov odriekla plánované akcie na severe Mjanmarska.

Rangún 25. marca (TASR) - Nositeľka Nobelovej ceny za mier, líderka prodemokratickej opozície v Mjanmarsku Aung Schan Su Ťij musela týždeň pred doplňujúcimi voľbami do parlamentu prerušiť zo zdravotných dôvodov predvolebnú kampaň.

V doplňovacích voľbách 1. apríla dôjde k obsadeniu 48 poslaneckých kresiel, uvoľnených politikmi, ktorí pred rokom prevzali vládne posty v krajine.

Už začiatkom marca postihla dlhoročnú líderku opozície náhla nevoľnosť na jednom z podujatí. Teraz na odporúčanie lekárov odriekla plánované akcie na severe Mjanmarska.

Nová civilná vláda ázijskej krajiny, ktorá sa ujala moci vlani v marci, prepustila na slobodu stovky politických väzňov, podpísala prímerie s etnickými povstalcami, rozšírila slobodu médií a uvoľnila cenzúru.

Blížiace sa voľby budú dôležitým testom reformného procesu v Mjanmarsku.

Ak by však aj disidentkina Národná liga za demokraciu (NLD) získala všetky uvoľnené mandáty, prinieslo by jej to iba minimálnu politickú moc.Väčšinu v 440-člennej dolnej komore zákonodarného zboru majú totiž armádou určení kandidáti a spojenci bývalej junty

Nová mjanmarská civilná vláda, ktorá sa ujala moci vlani v marci, prepustila na slobodu stovky politických väzňov, podpísala prímerie s etnickými povstalcami, rozšírila slobodu médií a uvoľnila cenzúru.

Z krajiny v juhovýchodnej Ázii prišla dnes aj správa, že Organizácia Spojených národov dostala zelenú pre prvý konvoj s humanitárnou pomocou pre utečencov pred bojmi a násilím - príslušníkov kačinského etnika.