Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Súd v ČR potvrdil trest pre muža, ktorý sa zapojil do bojov v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa českých médií muž na Ukrajinu odišiel v roku 2016. V takzvanej Doneckej ľudovej republike sa nechal vyzbrojiť a na strane separatistov pôsobil najprv ako ostreľovač, neskôr veliteľ čaty.

Praha 10. januára (TASR) - Odvolací Vrchný súd v Prahe v stredu potvrdil trest 21 rokov väzenia pre muža, ktorý sa zapojil do bojov v Donbase. Alojz Polák tam v rokoch 2016 až 2020 bojoval na strane Ruskom podporovaných separatistov a ako ostreľovač zabil najmenej štyroch ukrajinských vojakov. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa českých médií muž na Ukrajinu odišiel v roku 2016. V takzvanej Doneckej ľudovej republike sa nechal vyzbrojiť a na strane separatistov pôsobil najprv ako ostreľovač, neskôr veliteľ čaty. Aktívne sa tak zapojil do bojov proti ukrajinským vládnym jednotkám.

Stredajší rozsudok súd vyniesol v mužovej neprítomnosti. Podľa neho je vinný z účasti v teroristickej skupine a z teroristického útoku. Jeho obhajca sa domnieva, že Polák už nežije.

Podobným prípadom sa rovnaký súd zaoberal aj v decembri minulého roka. Rovnaký trest potvrdil pre bývalého vojak Martina Sukupa, ktorý na strane Ruskom podporovaných separatistov bojoval v rokoch 2014 až 2018. Ten je od roku 2019 na úteku.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)