Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd uvalil väzbu na expredsedníčku katalánskeho parlamentu

Bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová prichádza na súd 9. novembra 2017 v Madride. Foto: TASR/AP

Prokuratúra žiadala sudcu, aby Forcadellovú a troch ďalších bývalých poslancov vzal do väzby bez možnosti prepustenia na kauciu.

Madrid 10. novembra (TASR) - Španielsky Najvyšší súd uvalil väzbu na bývalú predsedníčku katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovú s možnosťou prepustenia na kauciu. Výšku kaucie stanovil na 150.000 eur.

Sudca súčasne nariadil konfiškáciu jej cestovného pasu, informovala agentúra AP.

Najvyšší súd v Madride vo štvrtok vypočúval Forcadellovú a piatich poslancov rozpusteného katalánskeho parlamentu. Vyšetrujúci sudca Pablo Llarena mal na základe výsluchu rozhodnúť, či sú vinní zo vzbury, podnecovania k vzbure a zneužívania verejných financií s cieľom vyhlásiť nezávislosť.

Prokuratúra žiadala sudcu, aby Forcadellovú a troch ďalších bývalých poslancov vzal do väzby bez možnosti prepustenia na kauciu.

Sudca napokon uvalil väzbu s možnosťou prepustenia na kauciu na Forcadellovú a štyroch poslancov. Kaucia, v prípade poslancov stanovená na 25.000 eur, musí byť zložená v priebehu týždňa. Musia tiež odovzdať svoje pasy a nesmú opustiť územie Španielska.

Šiesteho poslanca Joana Josepa Nueta, ktorý umožnil hlasovanie o nezávislosti v katalánskom parlamente, ale za nezávislosť nehlasoval, sudca nariadil prepustiť z vyšetrovacej väzby.

Denník La Vanguardia vo štvrtok podvečer informoval, že Forcadellová i dvaja exposlanci, Lluís Corominas a Lluís Guinó, pred súdom vyhlásili, že rešpektujú uplatnenie článku 155 španielskej ústavy, na základe ktorého sa Katalánsko dostalo pod priamu správu Madridu.