Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd v Peru nariadil prepustenie väzneného exprezidenta Fujimoriho

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd utorňajší verdikt vyniesol z humanitárnych dôvodov.

Lima 5. decembra (TASR) - Peruánsky ústavný súd nariadil v utorok okamžité prepustenie 85-ročného bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho z väzenia, kde si odpykával 25-ročný trest odňatia slobody za zločiny proti ľudskosti spáchané počas svojej vlády. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Súd utorňajší verdikt vyniesol z humanitárnych dôvodov. Ako píše AP v podstate sa tým obnovila milosť, ktorú Fujimorimu udelil na Štedrý večer v roku 2017 vtedajší peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski z "humanitárnych dôvodov". Peruánsky najvyšší súd však toto omilostenie krátko na to anuloval.

Fujimoriho právny zástupca Elio Riera v utorok povedal, že jeho klient má zo správy "obrovskú radosť". Agentúra AFP uvádza, že voči utorňajšiemu verdiktu sa už nie je možné odvolať.

Fujimori dlhodobo trpí respiračnými, neurologickými problémami aj hypertenziou a prekonal aj rakovinu jazyka. Naposledy bol hospitalizovaný vo februári pre srdcovú arytmiu. Jeho rodina dlhodobo žiadala o jeho prepustenie zo zdravotných dôvodov.

Fujimori bol prezidentom Peru v rokoch 1990 až 2000. Počas svojho autoritárskeho režimu sa mu takmer úplne podarilo zlikvidovať maoistickú povstaleckú skupinu Svetlý chodník, ktorá krajinu terorizovala mnoho rokov. V roku 2009 ho však súd usvedčil z porušovania ľudských práv v prípade zabitia 25 civilistov vládnymi eskadrami smrti a vymeral mu 25-ročný trest odňatia slobody.