Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Súdne pojednávanie s Tymošenkovou odročili pre jej zlý zdravotný stav

Foto: TASR/AP

Právnici obžalovanej odmietli návrh súdneho tribunálu, aby ich mandantka vypovedala z charkovskej nemocnice, kde je hospitalizovaná kvôli zlému zdravotnému stavu.

Kyjev 15. októbra (TASR) - Súdne pojednávanie s ukrajinskou expremiérkou Juliou Tymošenkovou vo veci daňového úniku a sprenevery dnes v Charkove opäť odročili pre zlý zdravotný stav obžalovanej.

Pred budovou súdu sa v čase súdneho pojednávania konali dve demonštrácie: jedna za účasti asi 300 ľudí na podporu väznenej premiérky, druhú organizovali odporcovia jej politiky a zišlo sa na nej približne 500 ľudí. Obe akcie mali pokojný priebeh.

Ako ďalej informovali ukrajinské médiá, súd vytýčil ďalšie pojednávanie na 13. novembra. Ako dodali, ide o šiesty odklad od apríla, keď sa kauza začala pred súdom prerokúvať. Expremiérke hrozí 12 rokov väzenia.

Právnici obžalovanej odmietli návrh súdneho tribunálu, aby ich mandantka vypovedala z charkovskej nemocnice, kde je hospitalizovaná kvôli zlému zdravotnému stavu.

Tymošenková, odsúdená za zneužitie právomocí, trpí problémami s medzistavcovými platničkami. Neustály stres, ktorému je vystavená, podľa lekárov spomaľuje liečbu. Bolesti síce mierne ustúpili, no celkový stav 51-ročnej političky stále nie je uspokojivý a musí pokračovať v liečbe, povedal v nedeľu Karl M. Einhäupl, šéf berlínskej univerzitnej kliniky Charité.

Kyjevský súd uznal Tymošenkovú vinnou zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, ktorého sa dopustila v roku 2009 ako premiérka podpísaním zmluvy o dodávkach zemného plynu s Ruskom, ju odsúdil ju na sedem rokov odňatia slobody. Tymošenková tvrdí, že obvinenia voči nej sú politicky motivované.