Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sulyok odcestoval na prvú zahraničnú pracovnú cestu do Poľska

Nový maďarský prezident Tamás Sulyok prichádza ma vlastnú inauguráciu, ktorá sa konala s vojenskými poctami na Budínskom hrade v Budapešti v nedeľu 10. marca 2024. Foto: TASR/AP

Duda zdôraznil, že Poľsko a Maďarsko sú lídrami NATO v oblasti výdavkov na obranu.

Budapešť 22. marca (TASR) - Udržanie a prehĺbenie dialógu medzi Poľskom a Maďarskom je mimoriadne dôležité, povedal v piatok maďarský prezident Tamás Sulyok na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Poľska Andrzejom Dudom v juhopoľskom meste Stary Sacz. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Sulyok na svoju prvú zahraničnú cestu pricestoval pri príležitosti Dňa poľsko-maďarského priateľstva, ktoré je 23. marca. Maďarská hlava štátu pripomenula, že poľsko-maďarské priateľstvo trvá už vyše tisíc rokov a je hlboko zakorenené v maďarskej spoločnosti.

Prezidenti rokovali okrem iného o Iniciatíve troch morí, o dôležitosti rozvoja obranyschopnosti, o menšinách, ale aj o obchodných vzťahoch medzi krajinami. "Hovoríme o dvoch národoch, ktoré rešpektujú a vážia si slobodu," zdôraznil Sulyok.

Duda zdôraznil, že Poľsko a Maďarsko sú lídrami NATO v oblasti výdavkov na obranu.

Sulyok pokračuje v návšteve Poľska v sobotu položením venca k hrobu svätej Hedvigy vo Wawelskej katedrále v Krakove.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)