Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ-Čína potvrdil spojenectvo strán v boji proti zmenám klímy

Zľava predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, čínsky premiér Li Kche-čchiang a predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na summite EÚ-Čína v Bruseli 2. júna 2017. Foto: TASR/AP

EÚ je najväčším obchodným partnerom Číny, zatiaľ čo pre EÚ je z hľadiska obchodu Čína na druhom mieste.

Brusel 2. júna (TASR) - Európska únia a Čína považujú rozhodnutie americkej vlády odstúpiť od medzinárodnej dohody o klimatických zmenách za "veľkú chybu". Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení summitu EÚ-Čína v Bruseli.

Rovnaký postoj počas spoločnej tlačovej konferencie zaujal aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý po predošlom rokovaní s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom uviedol, že ani Čína "nie je spokojná" s rozhodnutím USA odstúpiť od parížskej klimatickej dohody.

Juncker už v úvode dnešného summitu upozornil, že spoločné líderstvo Bruselu a Pekingu pri zavádzaní klimatickej dohody do praxe ponúkne podnikateľom, investorom a vedcom "istoty", ktoré potrebujú na vybudovanie novej ekonomiky - menej závislej na uhlí a fosílnych palivách.

Tusk pred novinármi pripomenul, že okrem klimatickej agendy a zhodnotenia situácie v Severnej Kórei sa dnešný summit EÚ-Čína zameral aj na bezpečnostné partnerstvo s Afrikou a vzájomné obchodné záležitosti.

V súvislosti s klimatickou dohodou oznámil, že Brusel a Peking opätovne potvrdzujú plnenie svojich záväzkov spojených s dohodou z Paríža a obe strany si vytýčili ďalšie kroky pre dosiahnutie niektorých cieľov tejto dohody. Tusk privítal solidárny prístup Číny a jej zodpovednosť, "ktorú ocenia budúce generácie a celá planéta". Zároveň dodal, že pre EÚ sú transatlantické vzťahy (spolupráca s USA) stále dôležité a sú zárukou pre zachovanie mieru.

Tusk zároveň uviedol, že pred čínskymi partnermi vyjadril znepokojenie EÚ nad ľudskoprávnou situáciou v Číne, najmä v oblasti dodržiavania slobody prejavu a postavenia menšín.

Šéf eurokomisie Juncker zdôraznil, že v rámci dnešného ekonomického fóra EÚ-Čína sa pri rokovaniach s Li Kche-čchiangom zameral aj na otázku čínskej nadprodukcie ocele, čo pri dumpingových cenách na európskom trhu spôsobuje problémy domácim výrobcom. Dodal, že v prípadnom obchodnom spore EÚ s Čínou - po sťažnostiach európskych firiem, že Peking im obmedzuje prístup na čínsky trh - bude k tejto záležitosti potrebné pristupovať z pozície Svetovej obchodnej organizácie (WTO), s čím súhlasí aj čínska strana. "Ale zatiaľ sme tak ďaleko nedošli", opísal situáciu.

EÚ je najväčším obchodným partnerom Číny, zatiaľ čo pre EÚ je z hľadiska obchodu Čína na druhom mieste. Vzájomný obchodný obrat medzi oboma stranami predstavuje denne sumu okolo 1,5 miliardy eur.