Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ na Malte odsúdil sýrske násilie

Zranená sýrska žena prichádza do poľnej nemocnice po leteckom útoku sýrskych vládnych síl v sýrskom meste Azaz na predmestí Aleppa 15. augusta 2012. Pri útoku sa zničilo najmenej 10 domov. Foto: TASR/AP Photo

Lídri desiatich európskych a severoafrických krajín vyzvali sýrsku vládu, aby zaistila bezpečnosť svojich občanov.

Valletta 6. októbra (TASR) - Lídri desiatich európskych a severoafrických krajín dnes na summite na Malte odsúdili "ohavné zločiny", páchané "silami sýrskej vlády a jej milíciami".

V dnešnom záverečnom vyhlásení summitu EÚ-Stredomorie, nazvaného Fórum západného Stredomoria, lídri vyzvali sýrsku vládu, aby zaistila bezpečnosť svojich občanov.

Fórum tvoria európske štáty Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Malta, a tiež africké krajiny Líbya, Alžírsko, Tunisko, Maroko a Mauritánia.

Fórum takisto vyjadrilo obavy z "nestability a nedostatočného bezpečia" v severnom Mali, ovládanom islamistami napojenými na al-Káidu. Summit preto vyzval na urýchlené riešenie, ktoré zachová suverenitu Mali a jeho územnú celistvosť.

Lídri tiež znovu zdôraznili potrebu bojovať proti terorizmu a medzinárodnému organizovanému zločinu a opäť sa postavili za myšlienku trvalého a spravodlivého mieru na Blízkom východe, ktorý má byť dosiahnutý "obnovením rokovaní" smerujúcim k riešeniu na báze dvoch vedľa seba existujúcich štátov, Izraelčanov a Palestínčanov.