Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Súperiace palestínske frakcie podpísali kódex správania počas volieb

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V texte memoranda sa tiež uvádza, že predvolebná kampaň sa nesmie viesť na miestach, ktoré slúžia na náboženské obrady.

Káhira 17. marca (TASR) - Palestínske súperiace frakcie Fatah a Hamas sa v utorok v Káhire dohodli na "kódexe správania", ktorý má zabezpečiť, že nadchádzajúce voľby budú "transparentné" a bez narušení.

Voľby sa na palestínskych územiach majú konať 22. mája a 31. júla a budú prvé po 15 rokoch, dodala agentúra AFP.

Podľa AFP má volebný kódex 25 bodov. Zdôrazňuje sa v ňom zákaz používania zbraní počas aktivít súvisiacich s voľbami, ako aj nepodnecovanie násilia voči kandidátom alebo voličom, ktorí idú k volebným urnám.

V texte memoranda sa tiež uvádza, že predvolebná kampaň sa nesmie viesť na miestach, ktoré slúžia na náboženské obrady, a kandidáti sa musia zdržať prejavov zdôrazňujúcich politické alebo náboženské rozdiely.

Štrnásť signatárov zastupujúcich palestínske politické frakcie tiež deklarovalo, že sú odhodlaní rešpektovať výsledky nadchádzajúcich volieb.

Hnutie Hamas, ktoré je v EÚ a USA zaradené na zoznam teroristických skupín, v roku 2006 nečakane vyhralo voľby na palestínskych územiach.

Hnutie Fatah prezidenta Mahmúda Abbása však tento výsledok neuznalo, čo viedlo v nasledujúcom roku k krvavým stretom a k rozkolu v palestínskej samospráve, keď Fatah riadi palestínsku samosprávu na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu a Hamas vládne v pásme Gazy.

V tom istom roku - 2007 - Izrael uvalil na pásmo Gazy blokádu, ktorá má pre túto pobrežnú enklávu a jej obyvateľov závažné ekonomické dôsledky.