Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

SVADOBNÉ ÁNO PRED 70 ROKMI: Britský kráľovský pár oslavuje výročie

Na archívnej snímke z 20. novembra 1947 britská korunná princezná Alžbeta a jej manžel vojvoda z Edinburghu odchádzajú po sobáši z Westminsterského opátstva v Londýne. Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 20. novembra 2017 už 70. výročie svadby. Svadba 21-ročnej princeznej Alžbety a 26-ročného poručíka Philipa Mountbattena, princa gréckeho a dánskeho sa konala 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve. Foto: TASR/AP

Vtedy ešte 21-ročná princezná Elizabeth a nadporučík britských námorných síl Philip Mountbatten sa zosobášili vo Westminsterskom opátstve v Londýne 20. novembra 1947.

Londýn 20. november (TASR) - Spojené kráľovstvo si v pondelok rozozvučanými zvonmi pripomína 70. výročie sobáša kráľovnej Alžbety II. s princom Philipom. Palác pri tejto príležitosti pripravil napríklad nové portréty manželov či spomienkové známky, informovala agentúra AP.

Vtedy ešte 21-ročná princezná Elizabeth a nadporučík britských námorných síl Philip Mountbatten sa zosobášili vo Westminsterskom opátstve v Londýne 20. novembra 1947. Dnes 91-ročná Alžbeta II. je vôbec prvým britským monarchom oslavujúcim platinové výročie sobáša. Kráľovský pár má štyri deti, osem vnúčat a päť pravnúčat.

Kráľovská rodina oslavuje pondelkové výročie súkromným stretnutím na hrade Windsor, podujatia pre verejnosť naplánované nie sú.
Na archívnej snímke z 20. novembra 1972 britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip so svojimi deťmi pri príležitosti striebornej svadby v Buckhinghamskom paláci v Londýne. Zľava princ Charles, princ Edward (8 rokov), kráľovná Alžbeta II., princ Philip, princ Andrew (12 rokov) a princezná Anne (22 rokov). Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 20. novembra 2017 už 70. výročie svadby. Svadba 21-ročnej princeznej Alžbety a 26-ročného poručíka Philipa Mountbattena, princa gréckeho a dánskeho sa konala 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve.
Foto: TASR/AP

Buckinghamský palác zverejnil pri tejto príležitosti sériu nových portrétov kráľovnej s manželom. Portrétne fotografie vznikli v Bielej prijímacej sále na hrade Windsor.

Na znak úcty sa zvony na Westminsterskom opátstve rozozvučia na viac než tri hodiny. Poštová služba Royal Mail vydala sériu pamätných známok.
Na snímke z novembra 2017 britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip pózujú vo Windsore. Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 20. novembra 2017 už 70. výročie svadby. Svadba 21-ročnej princeznej Alžbety a 26-ročného poručíka Philipa Mountbattena, princa gréckeho a dánskeho sa konala 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve.
Foto: TASR/AP

Momentálne vôbec najstaršia žijúca a zároveň najdlhšie vládnuca britská panovníčka kráľovná Alžbeta II. vlani oslávila 90 rokov a jej narodeniny sprevádzali celoštátne oslavy. Panovníčka sa aj spolu so svojím 96-ročným manželom princom Philipom stále tešia dobrému zdraviu.