Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Švajčiarska SVP chce vystúpiť z Rady Európy kvôli na rozhodnutiu ESĽP

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová v prvej reakcii na rozhodnutie vyjadrila prekvapenie a záujem o zdôvodnenie.

Ženeva 9. apríla (TASR) - Švajčiarska ľudová strana (SVP) žiada vystúpenie krajiny z Rady Európy v reakcii na utorkový verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Ten rozhodol, že Švajčiarsko nevynakladalo dostatočné úsilie v boji proti klimatickej zmene, informuje TASR s odvolaním sa na agentúry AFP a APA.

"Rozhodnutie ESĽP je škandál," uviedla SVP na sociálnej sieti. Na európskych súdnych dvoroch podľa jej vyjadrenia vládne "ideológia a odmietanie reality". "Súdy majú právo vyjadrovať sa a nie robiť politiku," dodala SVP, ktorá má najpočetnejšie zastúpenie v dolnej komore švajčiarskeho parlamentu.

ESĽP rozhodol v prípade žaloby, ktorú podalo združenie Klimatické seniorky. Tá sa vzťahovala na nepriaznivé účinky klimatickej zmeny na ľudí – najmä osoby v staršom veku. ESĽP rozhodol, že Švajčiarsko si neplnilo svoje povinnosti podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach v súvislosti so zmenou klímy.

Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová v prvej reakcii na rozhodnutie vyjadrila prekvapenie a záujem o zdôvodnenie. Pre APA uviedla, že najskôr si preštuduje podrobnosti rozhodnutia a potom zaujme stanovisko.

Agentúra DPA i ďalšie médiá napísali, že utorkový verdikt ESĽP by mohol predstavovať základ pre ďalšie klimatické žaloby.