Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg a Kristersson: Švédsko neplánuje mať u seba jadrové zbrane

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a švédsky premiér Ulf Kristersson si podávajú ruky počas mediálnej konferencie pred slávnostným vztýčením vlajky pri príležitosti vstupu Švédska do NATO v sídle NATO v Bruseli v pondelok 11. marca 2024. Foto: TASR/AP

Švédsky premiér Ulf Kristersson uviedol, že jeho krajina svojím členstvom v Aliancii "preberá svoje záväzky v ich celistvosti".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 11. marca (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg krátko pred plánovaným vztýčením švédskej vlajky pred budovou sídla NATO v Bruseli v pondelok privítal Švédsko ako 32. člena Aliancie. Spoločne so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom potvrdil, že NATO neplánuje rozmiestnenie stálych základní NATO a jadrových zbraní vo Švédsku, informuje TASR.

Kristersson uviedol, že jeho krajina svojím členstvom v Aliancii "preberá svoje záväzky v ich celistvosti". Podľa neho má Švédsko porozumenie pre potreby všetkých obranných kapacít NATO vrátane jadrovej stratégie. "Zároveň však nevidíme potrebu, aby sme v tejto chvíli mali na švédskej pôde stále základne alebo jadrové zbrane," zdôraznil.

Podľa Stoltenberga už samotný vstup Švédska do NATO mení vojensko-bezpečnostnú geografiu regiónu Baltského mora a zvýši ochranu členských štátov Aliancie v tejto oblasti.

V súvislosti so samotným Švédskom zopakoval, že škandinávska krajina po svojom oficiálnom vstupe do Aliancie minulý štvrtok zaujala právoplatné miesto za stolom medzi spojencami a chráni ju teraz článok 5 Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane. Poznamenal, že Švédsko sa vzdalo neutrality po 200 rokoch.

Pochvalne sa vyjadril o švédskej armáde a obrannom priemysle. Pripomenul, že Švédsko zvýšilo svoje obranné výdavky a na armádu teraz míňa viac než dve percentá HDP.

Ako pokračoval šéf Aliancie, keď ruský prezident Vladimir Putin pred dvoma rokmi napadol Ukrajinu, "chcel mať menej NATO" a zničiť Ukrajinu ako suverénny štát. "Dosiahol však to, že NATO je teraz väčšie a silnejšie a Ukrajina je bližšie k NATO," uviedol Stoltenberg a dodal, že vstup Ukrajiny do Aliancie už tiež nie je otázkou 'či', ale 'kedy'.