Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Švédsko vyhostilo čínsku novinárku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemenovanú 57-ročnú novinárku zadržali ešte v októbri príslušníci švédskej bezpečnostnej služby.

Štokholm 8. apríla (TASR) - Švédsko vyhostilo čínsku novinárku, ktorá údajne predstavovala hrozbu pre národnú bezpečnosť. Informovali o tom v pondelok tamojšie médiá.

Nemenovanú 57-ročnú novinárku zadržali ešte v októbri príslušníci švédskej bezpečnostnej služby. Štokholm ju vyhostil už minulý týždeň a zakázal jej návrat do krajiny, na verejnosť sa však táto informácia dostala až v pondelok, uvádza TASR podľa agentúry AP.

Číňanka prišla do Švédska približne pred 20 rokmi. Podľa švédskej televíznej stanice SVT mala povolenie v tejto severskej krajine na pobyt, pričom sa vydala za Švéda, s ktorým má potomkov. Vo Švédsku mala kontakty s čínskym veľvyslanectvom a ľuďmi napojenými na čínsku vládu. Podľa vyjadrenia svojho právneho zástupcu, Leutrima Kadriua, hrozbu pre krajinu nepredstavovala. Novinárka pokrývala podľa nórskych médií spravodajstvo aj z okolitých severských krajín, vrátane Nórska, Fínska, Dánska a Islandu.

Vzťahy medzi Štokholmom a Pekingom sú už roky napäté.

AP v tejto súvislosti pripomína, že v Číne v roku 2020 odsúdili na desaťročné väzenie knižného vydavateľa a švédskeho občana s čínskymi koreňmi Guia Minhaia za to, že predával knihy kritické voči vládnucej komunistickej strane, pričom ho usvedčili z "nelegálneho odovzdávania spravodajských informácií do zahraničia". Čína zároveň odmietla vyhovieť žiadosti Švédska o Guiovo prepustenie.

V roku 2018 zase švédsky súd uznal istého Tibeťana za vinného zo špionáže pre Čínu. Zhromažďoval totiž informácie o Tibeťanoch, ktorí utiekli do Švédska. Odsúdený bol na 22-mesačné väzenie.