Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Povstalci vyhlásili, že nie sú za chemickým útokom, obvinili vládu

Foto: TASR/AP

Všeobecne sa predpokladá, že prezident Asad, ktorého sily dva roky bojujú proti povstalcom, vlastní chemický arzenál.

Damask 19. marca (TASR) - Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí dnes obvinil povstalcov z vystrelenia chemickej zbrane v severosýrskej provincii Aleppo, ktorá podľa jeho slov zabila 16 ľudí a zranila ďalších 86 osôb, väčšinu z nich kriticky. Správu vzápätí poprel sýrsky povstalecký veliteľ a vyhlásil, že vláda odpálila raketu s chemickými látkami na mesto Chán al-Asal v provincii.

Minister Zuabí tiež uviedol, že Turecko a Katar, ktoré podporujú povstalcov bojujúcich proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, nesú "právnu, morálnu a politickú zodpovednosť" za útok. Informovala o tom štátna sýrska televízia.

Televízia citovala Zuabího, podľa ktorého povstalci vystrelili raketu s chemickými látkami zo štvrte Najrab v Aleppe a zamierili ju na mesto Chán al-Asal, osem kilometrov od Aleppa. Minister to označil za "nebezpečné stupňovanie" konfliktu.

Správu o použití chemickej zbrane dnes už skôr priniesla aj sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Je to prvýkrát, čo vláda v Damasku obvinila bojovníkov, snažiacich sa o zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, z použitia chemických zbraní.

Vláda bežne označuje týchto povstalcov za teroristov.

Rusko obviňuje povstalcov


Ruské ministerstvo vnútra obvinilo sýrskych povstalcov z použitia chemických zbraní pri dnešnom útoku, ktorý si vyžiadal 16 mŕtvych a 100 zranených. Napísala to agentúra AP.

Podľa ruského ministerstva je tento útok "veľmi nebezpečným" vývojom v dvojročnej sýrskej kríze. Moskva tvrdí, že povstalci odpálili v provincii Aleppo muníciu, ktorá obsahovala neznáme chemické činidlo. Ďalšie podrobnosti však ministerstvo neposkytlo.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA tiež obvinila z útoku povstalcov. Podľa jej informácii zahynulo 25 ľudí. Vzbúrenci naopak tvrdia, že útok podnikli vládne sily.

Rusko je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada od začiatku povstania, v ktorom za dva roky zahynulo odhadom viac ako 70.000 ľudí.


"Dozvedeli sme sa správy z dnešných skorších hodín, že režim zaútočil na Chán al-Asal, a sme presvedčení, že vystrelili raketu Scud s chemickými látkami. Potom sme sa zrazu dopočuli, že režim obrátil tieto informácie proti nám," uviedol Kasím Saad ad-Dín, vysokopostavený povstalec a hovorca Vyššej vojenskej rady v Aleppe. "Povstalci za týmto útokom nie sú," zdôraznil.

Všeobecne sa predpokladá, že prezident Asad, ktorého sily dva roky bojujú proti povstalcom, vlastní chemický arzenál.

Sýrski predstavitelia nikdy nepotvrdili ani nevyvrátili, že majú chemické zbrane, ale vyhlásili, že keby existovali, boli by použité na obranu proti zahraničnému útoku, a nie proti Sýrčanom.

Západné krajiny varovali Damask pred akýmkoľvek použitím chemických zbraní a takisto vyjadrili obavy z toho, že zásoby týchto zbraní sa dostanú do rúk militantných skupín.

USA: Nemáme žiadny dôkaz, že by povstalci v Sýrii použili chemické zbrane

USA nemajú žiadne dôkazy o tom, že odporcovia režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada použili pri dnešnom útoku v provincii Aleppo chemické zbrane. Americká vláda skúma obvinenia z takéhoto útoku "v úzkej spolupráci s partnermi v regióne a v medzinárodnom spoločenstve", povedal vo Washingtone hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Rusko, spojenec sýrskeho režimu, obvinilo predtým z chemického útoku povstalcov.

Britský vyslanec v OSN Mark Lyall Grant povedal, že použitie chemických zbraní sa zatiaľ nepodarilo "úplne potvrdiť", napísala agentúra Reuters.

Aj šéf Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü vyhlásil, že nemá žiadne nezávislé informácie o použití chemických zbraní v Sýrii, ako to tvrdí sýrska vláda a povstalci.

Sýrska vláda a povstalci sa dnes navzájom obvinili z podniknutia smrtiaceho chemického útoku v severosýrskom meste Chán al-Asal neďaleko Aleppa. Údajne pri tom bola použitá raketa dlhého doletu. Ak sa tieto správy potvrdia, bol by to prvý takýto útok od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii pred dvoma rokmi.